UU doet vliegtuig in de ban, medewerkers voortaan verplicht met de trein bij reizen binnen 700 kilometer

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Utrecht - Met het vliegtuig naar een congres in het buitenland? Als het aan de Universiteit Utrecht (UU) ligt is dat voor medewerkers vanaf 1 januari verleden tijd. Tenminste, bij reizen van minder dan 700 kilometer die niet langer dan acht uur duren. Medewerkers moeten dan de trein nemen.
Het reizen per trein werd tot nu toe slechts aangemoedigd door de universiteit, maar wordt in veel gevallen nu dus verplicht. Op die manier hoopt de onderwijsinstelling minder schadelijke stoffen uit te stoten. "In 2030 willen wij CO2-neutraal zijn. Minder reizen en vaker de trein kiezen in plaats van het vliegtuig is beter voor het klimaat en draagt bij aan de reductie van de totale uitstoot", laat een woordvoerder weten. Uit onderzoek van de UU zelf blijkt dat vliegreizen goed waren voor 11 procent van de totale CO2-uitstoot van de universiteit.

Meer op afstand werken

Voor de coronaperiode stapten alle UU-medewerkers samen jaarlijks ruim duizend keer het vliegtuig in. De noodgedwongen onderbreking daarvan door de coronabeperkingen heeft volgens de universiteit laten zien dat het ook anders kan. Vliegen bleek niet altijd nodig te zijn. "Dat willen we vasthouden."
Bovendien heeft die periode laten zien dat het binnen internationale samenwerkingsverbanden lang niet altijd nodig is om elkaar ook daadwerkelijk fysiek te ontmoeten. Samenwerken op afstand is in veel gevallen goed mogelijk. "Daarom is er de afgelopen drie jaar geïnvesteerd in het vermeerderen, verbeteren en professionaliseren van de faciliteiten om samenwerken op afstand makkelijker en toegankelijker te maken."

Ondergrens

De richtlijn van 700 kilometer en acht uur dient bij het reizen vooral als ondergrens. Als medewerkers dat willen, moeten zij ook bij langere reizen in staat worden gesteld met de trein of ander minder vervuilend vervoer dan het vliegtuig te reizen. Bijvoorbeeld door eventuele overnachtingen te vergoeden.
Bij kortere afstanden kan alleen in uitzonderingssituaties nog toestemming worden gegeven om met het vliegtuig te reizen. Dat reizen met de trein vaak duurder is dan met het vliegtuig, mag daarbij geen rol spelen.
Hoeveel vliegreizen de maatregel precies gaat schelen, kon de woordvoerder op dit moment niet beantwoorden. "Door de coronacrisis van de afgelopen jaren is er geen representatieve data van het aantal vluchten dat nu met de trein zou kunnen." Als het reisgedrag van medewerkers volgend jaar beter in beeld is gebracht, wil de universiteit alsnog in kaart brengen hoeveel minder er daadwerkelijk wordt gevlogen.