Vrijspraak voor corona-demonstrant die opriep tot verkeersinfarct op Ring Utrecht

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Utrecht - De voorman van Nederland in Verzet, de actiegroep die zich verzette tegen coronamaatregelen, is door de rechter vrijgesproken van opruiing. Michel Reijinga werd vervolgd omdat hij op sociale media opriep het verkeer op de snelwegen rond Utrecht vast te zetten door langzaam te rijden. Aanleiding voor de oproep was boosheid over de sluiting van het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat weigerde om klanten te vragen hun QR-code te laten zien.
Volgens de rechter is van opruiing echter alleen sprake als wordt opgeroepen tot een misdrijf, en hinderlijk langzaam rijden op de snelweg is volgens de wet slechts een overtreding. Ook is volgens de rechter geen sprake geweest van een oproep tot een doelgerichte blokkade, zoals bij de acties van de zogenoemde 'blokkeerfriezen.' In dat geval zou wel sprake zijn geweest van een misdrijf.
De actie moest tijdens de avondspits op vrijdag 1 oktober vorig jaar plaatsvinden, maar de politie kreeg er lucht van. Reijinga werd afgeluisterd, gevolgd en op de A2 bij Beesd aan de kant gezet toen hij richting Utrecht reed.
Utrecht gooit Waku Waku op slot, en wij gooien Utrecht op slot.
Tekst van Rijenga

Gezellig stukje rijden

Voor de actie werd door Reijinga via zijn Telegram-groep een flyer verspreid met onder meer de tekst "Utrecht sluit Waku Waku? Wij sluiten Utrecht! Zet Dijksma klem." Reijinga kondigde aan dat hij tijdens de avondspits "een gezellig stukje zou gaan rijden in de buurt van Utrecht. Niet met 120 km maar met 50 km, zodat je kan genieten van de omgeving. Als je met 50 km per uur rijdt, loopt waarschijnlijk de boel vast. Wat de poster al aangeeft. Utrecht gooit Waku Waku op slot, en wij gooien Utrecht op slot."
Hij voegde daaraan toe dat iedereen dat net als hij op persoonlijke titel moest doen, omdat dit toegestaan zou zijn. "Het klinkt raar maar laten we hopen op een verkeersinfarct".
Er is op de snelwegen in Nederland geen minimumsnelheid bepaald. Die is jaren geleden afgeschaft.
Advocaten van verdachte

Demonstratierecht

Volgens de officier van justitie heeft Reijinga in totaal ruim 60.000 volgers op zijn open kanalen. Het OM zag de actie dan ook als een openbare oproep tot strafbaar gedrag. Langzaam rijden veroorzaakt hinder en gevaar op de weg. Bovendien werd gevreesd dat het UMC Utrecht onbereikbaar zou worden en de weg voor hulpdiensten zou worden geblokkeerd. Maar de rechter ziet dat dus anders.
Volgens zijn advocaten was Reijinga niet de initiatiefnemer van de flyer-actie, maar verspreidde hij die alleen. De vervolging zou bovendien een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht zijn. Ook zijn langzaam-rijden-acties in Nederland een gebruikelijke manier van protest, die zelfs door de politie al meerdere keren zijn toegepast voor een beter salaris, betoogden zij. Ook benadrukten zij dat er op de snelwegen in Nederland geen minimumsnelheid is bepaald.
Het pleidooi van de verdediging was bijna overbodig, omdat de rechter met een puur juridische redenering de actievoerder vrijsprak. Als het OM zich daar niet bij wil neerleggen, kan er binnen twee weken hoger beroep worden aangetekend.