Vandalen slopen ijsbaan in Overvecht, schaatsfeest gaat niet door

Vrijwilliger Robbert van Vliet op de kapotte ijsbaan.
Vrijwilliger Robbert van Vliet op de kapotte ijsbaan. © Robbert van Vliet
Utrecht - De vierhonderd leenschaatsen lagen al klaar, de poffertjes en warme chocomel waren al geregeld en vrijwilligers hadden de ijsbaan zorgvuldig opgespoten. Morgen zou ijsbaan Siberia in de Utrechtse wijk Overvecht opengaan. Maar een groepje kinderen heeft het ijs kapotgemaakt. Robbert van Vliet, voorzitter van de ijsbaan, baalt als een stekker. "Want de wijk was zo betrokken en had er zo veel zin in."
Dat het om een doelbewuste actie gaat, is volgens Van Vliet zeker. De jongeren zijn niet alleen op het ijs gaan lopen, ze hebben ook stenen gebruikt om de baan kapot te maken. "Dit is een schadepost van ongeveer 2000 euro, schat ik. We beraden ons op aangifte."

Kater

Van Vliet had het hele weekend vrij gehouden om langs de ijsbaan te staan. "Nu zit ik met een kater. Maar heb in de loop der jaren ook wel geleerd dat alles betrekkelijk is." Hij vindt het vooral zielig voor de vele mensen uit de buurt. "Ik sprak net nog een jongetje van 8 à 9 jaar. Hij had meegeholpen de baan op te bouwen en vroeg nog of we niet open kunnen met het kleine deel van de baan dat nog heel is. Zo aandoenlijk."
IJsbaan Siberia is op het grasveldje naast de Marnedreef, om de hoek bij de watertoren. De laatste keer dat er kon worden geschaatst was in februari 2021, dus de ijsclub had er heel veel zin in. Ze hadden zelfs een eigen weerman in de arm genomen: Arie Verrips, de voormalige weerman van RTV Utrecht. "Hij kon op detailniveau vertellen wanneer we het water moesten opspuiten. Dat komt heel nauw. Per buurt verschillen de temperaturen heel erg. Zo was het afgelopen week in Overvecht een keer -7 terwijl het in het centrum -3 was."
Aan de veiligheidsmaatregelen lag het niet, want de ijsclub heeft een hek om de baan laten plaatsen. "Het is een klein groepje dat het verpest", zegt Van Vliet. "Ik baal dat dit weer een negatief beeld geeft van de wijk. Want het overgrote deel was zo welwillend en had er zo veel zin in."
Aangifte of niet, de ijsclub gaat niet bij de pakken neerzitten. In januari of februari hoopt Siberia alsnog open te gaan. Dit jaar lukt niet meer, want na dit weekend stopt het met vriezen.
De ijsbaan is deze vorstperiode niet meer te repareren.
De ijsbaan is deze vorstperiode niet meer te repareren. © Robbert van Vliet