Parkeerpetitie maakt weinig indruk: plannen voor betaald parkeren in Utrecht 'niet in het geding'

© RTV Utrecht
Utrecht - Een petitie tegen de invoering van betaald parkeren in heel Utrecht werd in korte tijd ruim 19.000 keer ondertekend. Vooralsnog lijkt dat weinig uit te maken: het gemeentebestuur gaat de plannen niet aanpassen.
VVD-raadslid Marijn de Pagter wil weten wat er moet gebeuren om de invoering van betaald parkeren in de hele gemeente Utrecht tegen te houden. "Moeten tegenstanders van dit plan hopen op de val van het college? Nieuwe verkiezingen? Een referendum?" De Pagter hoopt met de petitie de plannen van wethouder Lot van Hooijdonk tegen te houden. In een week tijd ondertekenden ruim 19.000 mensen de oproep om de invoering te heroverwegen.
De kans dat Van Hooijdonk door die petitie op andere gedachten wordt gebracht is nagenoeg nul. Parkeergeld is een belasting en daar heeft de burger in principe geen invloed op, zegt Van Hooijdonk. En waar die tegenstanders dan maar op moeten hopen? Daar gaat de wethouder niet over. "Maar ik denk vooral dat de wereld doordraait en de zon gloort aan de horizon. Ik denk dat het voor de meeste mensen mee zal vallen."

Niet in het geding

Tijdens het vragenuurtje in de Utrechtse gemeenteraad wilde De Pagter weten hoe het college reageert op de petitie en hoeveel handtekeningen er nodig zijn voor Van Hooijdonk om van gedachten te veranderen over het parkeergeld.
Uiteindelijk moet de gemeenteraad beslissen of de plannen door mogen gaan. Van Hooijdonk: "Maar wat het college betreft is het plan niet in het geding."
Wel ziet de wethouder nog een aantal uitdagingen in de toekomst. Zo wilde CDA'er Bert van der Steeg weten of er wordt gekeken naar uitzonderingen voor parkeerplaatsen bij sportverenigingen. Daarop zei Van Hooijdonk: "Dat zou kunnen, we praten ook over een voorstel dat er nog niet is."
Volgens de planning van Van Hooijdonk worden de plannen in 2023 ter inzage aangeboden en moet dan moet het voorstel in de loop van volgend jaar worden aangenomen door de gemeenteraad. Het duurt zeker tot 2024 voor de gemeente start met de invoering van de plannen.