Na 28 dagen in de kou is het in studentenflat Casa Confetti nu tropisch warm

© Maarten Hartman
Utrecht - Terwijl het buiten vriest, staan in Casa Confetti alle ramen open. Na 28 dagen in de kou zijn de verwarmingsproblemen in het studentencomplex bijna opgelost. Maar eerst moet er nog schoonmaakvloeistof door de leidingen. Dat middel werkt het best bij hoge temperaturen, dus moet de verwarming in het gebouw tot volgende week op de hoogste stand.
Vier weken geleden begaf de verwarming in het gebouw op de Utrechtse Uithof het, maar voor bewoner Julia Smeding voelt het eerder als vijf jaar. Zeker afgelopen week, toen het buiten vroor, was het in haar studio "niet meer uit te houden". Met een kruik, vijf lagen kleding, veel thee en kaarsen probeerde ze het nog enigszins behaaglijk te hebben. "Binnen was het nog maar zo'n 10 graden."
Sinds gisteren is het niet meer koud in Casa Confetti. Sterker nog: de verwarming staat nu verplicht 24 uur per dag maximaal te loeien. "Het is echt de andere kant van het spectrum, die op een andere manier heel vervelend is", vertelt Julia. Met de ramen open en natte handdoeken op de radiatoren probeert ze haar studio nu juist af te koelen, maar minder dan 21 graden wil het niet worden.

Laatste restjes vuil

Door een kapotte warmtewisselaar waren de leidingen verstopt geraakt, maar dat probleem is volgens studentenhuisvester SSH nu verholpen. "Om de laatste restjes vuil eruit te krijgen, hebben we een zogenaamde cleaner aan het systeem toegevoegd", laat een woordvoerder weten.
Om die schoonmaakvloeistof zo goed mogelijk te laten werken, is het van belang dat in alle radiatoren in het gebouw een paar dagen lang volledig open staan. "Alleen dan krijgen we alles echt weg", aldus de woordvoerder. Als dat klaar is, worden de leidingen nog één laatste keer doorgespoeld. Waarschijnlijk gebeurt dat maandag en dinsdag. De verwarming moet die twee dagen dan juist weer helemaal uit. "Daarna zou alles weer naar behoren moeten werken.'
Vanochtend kreeg ik er nog een migraineaanval door.
Julia Smeding, bewoner Casa Confetti
Julia, en met haar veel andere bewoners, kan niet wachten tot dat moment. "Het is nu gewoon echt te heet, vooral 's nachts", legt ze uit. Bovendien is de lucht in haar kamer ontzettend droog geworden. "Ik heb een luchtbevochtiger gekocht om het vol te houden, maar ook dat is niet genoeg. Vanochtend kreeg ik er nog een migraineaanval door."
Daarnaast maken veel bewoners zich zorgen over de energierekening na alle problemen van de afgelopen maand. Eerst kregen ze een elektrische kachel om de kou te lijf te gaan, nu staat de verwarming hoog met de ramen open. "Dat slurpt natuurlijk energie. Ik hoop heel erg dat wij daar niet voor moeten opdraaien en passend gecompenseerd worden."

Passende compensatie

SSH benadrukt dat die tegemoetkoming aan de bewoners er gaat komen. "Sowieso komt er een passende compensatie. Daarover hoeven de studenten zich geen zorgen te maken", zegt de woordvoerder. Hoe die compensatie er precies uit gaat zien, moet nog blijken. "Dat berekenen we als alles is afgerond."
Julia is er niet gerust op. "Over passend compenseren hebben ze het al sinds het begin. Ik zou graag, gewoon nu, meer concrete informatie willen over hoe dat er dan uit gaat zien", zegt ze stellig. "Want ondertussen wordt de situatie wel steeds vervelender."
In de Utrechtse gemeenteraad werd de kwestie rondom de defecte verwarming in Casa Confetti gisteravond behandeld, na vragen van Student & Starter. Wethouder Dennis de Vries stelde dat de huurders wat hem betreft gecompenseerd moeten worden voor alle extra kosten. "SSH heeft mij gezegd dat ze gaan zorgen voor een passende oplossing. Ik vertrouw erop dat ze dat naar eer en geweten gaan doen."
Ondertussen is Julia blij dat het einde in zicht is. "Het was eigenlijk niet echt leefbaar de afgelopen maand." Als voorbeeld haalt ze de badkamer aan, waar ze vloerverwarming heeft. "Het is daar zo warm dat het gewoon pijn doet om te lopen. En het voelt ook heel tegenstrijdig om in deze tijd, nu iedereen energie probeert te besparen, de verwarming op all-out te hebben staan. Maar ja, ik kan niet anders."