Relatief rustig in Lombok na verlies Marokko op WK: zeven aanhoudingen

© Koen Laureij
Utrecht/Amersfoort - In de Utrechtse wijk Lombok heerst grote teleurstelling na de uitschakeling van Marokko op het WK. Honderden fans waren samengekomen om naar de wedstrijd te kijken. Na afloop hing een gespannen sfeer op straat. De politie hield zeven personen aan vanwege het bezit of afsteken van vuurwerk en vanwege het verstoren van de openbare orde.
Een van de verdachten komt uit Arnhen, twee wonen in Lopik en de andere drie zijn Utrechters. Onder de zeven personen waren ook minderjarigen, laat een woordvoerder van de politie weten.
Ondanks de arrestaties bleef het in vergelijking met eerdere wedstrijden rustig in het gebied. Dat beeld herkent de politie ook. Het gebied was uit voorzorg aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Door sommige jongeren werd vuurwerk afgestoken in (de buurt van) de Kanaalstraat. Even werd het grimmig, maar dat veranderde toen de massaal aanwezige politie ingreep.
Er waren ook Marokko-fans die de nederlaag direct goed wisten te relativeren. Er gingen schalen met hapjes rond die ook aan agenten werden uitgedeeld.
De politie was massaal op de been; een deel van de wijk was door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat er preventief werd gefouilleerd, er hingen extra camera's en vier personen hadden een gebiedsverbod.

Met z'n allen kijken in de moskee

De halvefinalewedstrijd tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) werd uitgezonden in de kelder van de Ulu-moskee. Het was bomvol, met naar schatting zo'n tweehonderd fans. Het was zo druk dat een extra zaaltje moest worden geopend en mensen op de gang over de hoofden van anderen moesten kijken.
"Ik kijk normaal geen voetbal", vertelt een van de aanwezigen aan RTV Utrecht. "Maar omdat Marokko zo ver is gekomen moest ik wel kijken. Ze hebben geschiedenis geschreven." Na afloop is de sfeer wat bedompt. "2-0 verloren", zegt een van de jongeren. "Maar volgende keer beter."
Fans kijken naar de wedstrijd in het jongerencentrum in de Ulu-moskee
De politie stond op scherp omdat na de vorige WK-duels van Marokko, die in een overwinning eindigden, massaal werd gefeest in Lombok. Dat ging soms gepaard met zwaar vuurwerk en relschoppers die dingen sloopten of de confrontatie zochten met agenten.

Amersfoort

Ook in Amersfoort was het vanavond overwegend rustig. Na de wedstrijd liep een tiental kleine groepjes rond bij de Van Randwijklaan en werd her en der wat vuurwerk afgestoken. Ook reden er auto's rond met Marokkaanse vlaggen. Bij rotonde de Stier, waar het bij eerdere wedstrijden onrustig werd, bleef het kalm.