Rechter: tweede vluchtelingenschip mag aanmeren in Utrecht, eigenaar wooncomplex laat het er niet bij zitten

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht mag een tweede opvangschip laten aanmeren aan de Keulsekade. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten. De eigenaar van appartementencomplex Zuidkant wilde tijdens een kort geding voorkomen dat Riviercruiser Danubia pal voor de deur komt te liggen. Hij vreest dat het de privacy van bewoners aantast. Bovendien heeft de gemeente de benodigde vergunningen nog niet op orde, zo betoogde de eigenaar. Waarschijnlijk volgt er opnieuw een kort geding, zegt zijn advocaat.
Aan de Keulsekade lig nu al een schip, Le Formidable, waarop sinds mei Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Om aan de vraag voor opvangplekken te voldoen, wil de gemeente daar dus nog een schip naast leggen voor circa honderdvijftig mensen. Het schip moet in januari in gebruik worden genomen.

Andere plek

De eigenaar van het wooncomplex is niet tegen de opvang van honderdvijftig vluchtelingen aan de kade, maar vroeg zich eerder wel af waarom dat pal voor de deur van het complex moet. Als het schip honderd meter opschuift zou het geen probleem zijn. Maar de gemeente gaf eerder te kennen dat dat niet kan vanwege "een knik in de kade", precies op die plek. Volgens de advocaat van de eigenaar van Zuidkant wordt dit niet onderbouwd, en blijkt nergens uit dat dit zo is.
De advocaat beraadt zich met zijn cliënt op vervolgstappen. "De eigenaar laat het er niet bij zitten. Waarschijnlijk spannen we opnieuw een kort geding aan, bij de bestuursrechter. Het belang van mijn cliënt is groot genoeg." Een aantal potentiële huurders zouden al zijn afgehaakt in verband met de opvang van vluchtelingen voor het complex.

Vergunning

Volgens de voorzieningenrechter heeft de gemeente Utrecht duidelijk gemaakt dat voor het aanmeren van het schip geen vergunning nodig is. Wel is er een ontheffing van het ligplaatsverbod nodig, maar die is al door Rijkswaterstaat verleend. "Daarmee moet worden aangenomen dat het aanmeren van het schip niet onrechtmatig is", aldus de rechtbank. Verder is er volgens de rechter 'voldoende uitzicht' op een vergunning voor het gebruiken van het schip als opvanglocatie.
Bezwaren over het schenden van de privacy kunnen volgens de rechtbank bij de bezwaarprocedure rond de aangevraagde vergunning behandeld worden. Tijdens de zitting heeft de gemeente Utrecht laten weten rekening te houden met deze belangen, aldus de rechtbank.
Bij de bestuursrechter zal de advocaat toch weer vragen om eerst de vergunning te verlenen, en dan pas de boot aan te leggen. Alleen een bezwaarprocedure aanspannen is volgens de advocaat niet genoeg. "Als je een bezwaarprocedure begint ligt de boot er al. En als die boot er eenmaal ligt, gaat die niet meer weg." Ook vindt hij dat er onderzocht moet worden of de vluchtelingenboot echt niet 100 meter verderop kan liggen.
Of er inderdaad een nieuw kort geding wordt aangespannen moet gaan blijken.