UMC Utrecht ontwikkelt software die hersenproblemen bij patiënten voorspelt

© UMC Utrecht
Utrecht - Het UMC Utrecht heeft nieuwe software ontwikkeld die aan de hand van hersenscans voorspelt met welke problemen patiënten met vaatschade in de hersenen te maken krijgen. Dit gaat bijvoorbeeld om problemen met taal of het geheugen.
Het gaat dan om vaatschade in de zogenoemde 'witte stof' in de hersenen. Dat is het netwerk van de hersenen waar de informatiestromen doorheen lopen. Hoe ouder mensen worden, hoe meer de witte stof beschadigd raakt. De software analyseert hoeveel schade aan de witte stof patiënten hebben en waar de schade precies zit.

Knooppunten

Tot nu toe was het niet mogelijk om te bepalen welke gevolgen schade aan de witte stof voor patiënten heeft, omdat het niet duidelijk was wat de belangrijke en minder belangrijke 'knooppunten' zijn. De plek van de schade heeft meer invloed dan de hoeveelheid schade.
De onderzoekers hebben de 'knooppunten' nu in kaart gebracht. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van ruim 3500 patiënten uit Europa, Azië en de Verenigde Staten. Van de twintig onderzochte stofbanen zijn er vier het belangrijkst voor het functioneren.
Het model is vooral bruikbaar voor patiënten die op de geheugenpoli komen, en dus al klachten hebben. Later hopen de onderzoekers de software ook toe te kunnen passen op mensen die nog nergens last van hebben.
Op dit moment ontwikkelen de onderzoekers nieuwe software die alle stappen in het proces volledig automatisch kan doorlopen. Dit is naar verwachting begin 2023 klaar.