Burgemeester Dijksma grijpt in: preventief fouilleren, camera's en gebiedsverboden tegen WK-rellen Lombok

© ANP
Utrecht - Preventief fouilleren, extra camera's en gebiedsverboden; burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht gaat samen met het Openbaar Ministerie en de politie nog steviger optreden tegen relschoppers rond WK-wedstrijden van het Marokkaans elftal. Morgenavond speelt de ploeg in de halve finale tegen Frankrijk. Eerdere wedstrijden van Marokko liepen uit op rellen in de wijk Lombok. Vier relschoppers hebben voor morgenavond een gebiedsverbod gekregen.
Op en rondom het Moskeeplein in Lombok wordt extra verlichting geplaatst en tekstkarren om de informatievoorziening te verbeteren. Daarnaast wordt gedurende de wedstrijd extra statisch en mobiel cameratoezicht ingezet en worden er extra maatregelen getroffen om het (auto)verkeer in en om Lombok te reguleren. Zo hoopt de gemeente te voorkomen dat het verkeer vastloopt doordat feestvierende automobilisten rondjes rond Lombok en om het Westplein blijven rijden.
Burgemeester Dijksma van Utrecht in gesprek met bondgenoten over rellen na winst Marokkaans elftal
Dijksma: "Daarnaast bereid ik mij samen met het Openbaar Ministerie en de politie ook voor op stevig optreden tegen degenen die er op uit zijn om het feest te verpesten." Zo wordt extra ingezet op het aanhouden van relschoppers en personen die zwaar, illegaal vuurwerk gebruiken als wapen tegen politie of hulpverleners. "Om dit goed te kunnen doen moet de politie preventief kunnen fouilleren", laat burgemeester Dijksma weten.

Veiligheidsrisicogebied

In overleg met de politie en het OM besloten is besloten om een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen, met name om het preventief fouilleren mogelijk te maken. Dat gebied geldt woensdag 14 december van 17:00 uur tot donderdag 15 december 02:00 uur en omvat het deel van Lombok dat wordt begrensd door de Vleutenseweg, het Westplein, het water langs de Leidseweg tot aan de JP Coenbrug, en de JP Coenstraat.
"Ik besef dat het hier gaat om een zware maatregel die bijvoorbeeld ook buurtbewoners kan treffen die niets met het voetbalfeest van doen hebben", stelt Dijksma. Volgens haar is de invoering van het risicogebied noodzakelijk, met name om het het gooien van zwaar illegaal vuurwerk in te dammen.

'Geen vuurwerk maar bommen'

Gisteravond ging burgemeester Dijksma in de Ulu Moskee in Lombok in gesprek met jongerenwerkers, leden van verschillende moskeeën, buurtvaders en de politie. Daar werden harde woorden gesproken over de relschoppers.
"Ik weet niet wat ze bezielt, maar ze hebben heel veel te verantwoorden", zegt imam Abdeljalil Sayfaoui van moskee Essalaam in Hoograven. "Ze weten niet wat voor schade ze achterlaten. Mensen schrikken en mensen die doof worden van de harde knallen. Dat is zo gevaarlijk."
En waar de imam zich nog rustig uitspreekt tegen de rellen, heeft buurtvader Karim Ennahachi zijn emoties minder onder controle. Hij wil koste wat het kost voorkomen dat het woensdag weer uit de hand loopt. "Ze realiseren zich niet wat voor schade ze aanrichten en wat voor onprettige gevoelens ze meebrengen met het knallen van die bommen. Want het is geen vuurwerk, het zijn echt bommen."
Ennahachi: "Ik heb gezien dat een kindje in een kinderwagen zo'n bom naast zich kreeg. De vader kon net weg. En dat is toch nergens voor nodig? Ga lachen, ga zingen, ga schreeuwen, ga eten, ga drinken, zorg voor vreugde. Want dit soort gedrag willen we hier gewoon niet. Gelukkig geven verreweg de meeste jongeren ook aan dat ze echt geen rellen willen."