'Vermoorde broer Utrechtse kroongetuige ondanks verzoeken niet beveiligd'

Politieonderzoek na de moord op de broer van Nabil B.
Politieonderzoek na de moord op de broer van Nabil B. © ANP
Utrecht - Het Openbaar Ministerie heeft volgens NRC zeker twee verzoeken om persoonsbeveiliging van familie van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. afgewezen. Twee dagen na het laatste verzoek werd de broer van B., Reduan, doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam, schrijft de krant. Het OM zei eerder dat Reduan "geen of slechts beperkte beveiliging" wilde.
NRC meldt op basis van een reconstructie dat zeker één broer van B. het Openbaar Ministerie heeft gewaarschuwd voor de grote veiligheidsrisico's. Ook B. zelf waarschuwde het OM. Rond de bekendmaking van de deal tussen het OM en kroongetuige B. was er ook een ernstig veiligheidsincident in de omgeving van de familie en een paar dagen later werden in Utrecht handgranaten gevonden, schrijft NRC.
Een woordvoerder van het OM laat de krant weten het "op belangrijke onderdelen niet eens te zijn met wat er in het artikel wordt gesteld". Het OM zegt verder niet te kunnen reageren, omdat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) nog onderzoek doet.
B. is de kroongetuige in het Marengo-proces, dat draait om een serie drugsgerelateerde liquidaties in onder meer Utrecht en IJsselstein. Na de vergismoord op Hakim Changachi aan de Faustdreef in Overvecht kwam B. tussen twee vuren te zitten en besloot hij te gaan verklaren. Tegen de vermoedelijke opdrachtgever van de liquidaties, Ridouan T. uit Vianen, is levenslang geëist. In het proces staan in totaal zeventien verdachten terecht.
Niet alleen de broer van B. is geliquideerd, ook zijn advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries zijn doodgeschoten.