Crisis in leerlingenvervoer duurt voort, donderdag weer staking

© RTV Utrecht
Utrecht - Medewerkers in het zorg- en leerlingenvervoer leggen donderdag in het hele land het werk neer. Chauffeurs staken voor een betere cao.
In Den Haag is donderdag een manifestatie waar rond de duizend medewerkers in het zorg- en leerlingenvervoer verwacht worden. Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en Taxi: "Bij de vorige staking, twee weken geleden, was er een hele hoge opkomst, dus onbegrijpelijk dat de werkgevers niet naar hun eigen mensen willen luisteren. Ze maken de problemen zo alleen maar groter."

Niet volledig doorbetaald bij ziekte

De grootste ergernis onder chauffeurs is volgens de vakbond de regeling rondom het ziekteverzuim. "Elke keer als ze zich ziek melden, krijgen ze een dag niet uitbetaald. Daarna krijgen ze maar een gedeelte van hun loon doorbetaald. Dat is iets uit de vorige eeuw. Als een werkgever echt om zijn medewerkers geeft, vraagt hij ze niet om geld als ze ziek worden, maar betaalt gewoon het salaris netjes door", aldus Gorter.
FNV hekelt de opstelling van de werkgeversorganisatie KNV over de stakingen, die beweert dat de chauffeurs staken over de ruggen van kwetsbare passagiers. Gorter: "Dat is toch schandalig om te zeggen? Elke dag zetten de chauffeurs zich met hart en ziel in voor hun passagiers. Ze vinden het vreselijk om te moeten staken, dat doen ze echt alleen maar omdat de werkgevers niet naar ze luisteren. Ze komen voor zichzelf op. Vreselijk om dan als werkgevers de kwetsbare passagiers voor je karretje te spannen."

Meerdaagse staking januari

Mocht de staking van donderdag niet helpen, is de kans groot dat er in januari een meerdaagse staking komt, stelt de vakbond. "Onze leden hopen vurig dat het zover niet hoeft te komen. De werkgevers hebben het in eigen hand", aldus Gorter.
In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december.