Studentenvereniging Veritas wil optreden tegen bericht 'stomabeffers'

© lidinutrecht.nl
Utrecht - De Utrechtse studentenvereniging Veritas gaat "op passende wijze" optreden tegen een intern bericht van een jaarclub. Daarin wordt geageerd tegen de "linkse transitie" waardoor "vrouwvriendelijke opmerkingen de boventoon zullen slaan" binnen de vereniging. RTV Utrecht kreeg het bericht vanmorgen toegestuurd. Hoe er wordt opgetreden is nog niet gezegd.
Het bestuur van de vereniging heeft de schrijvers van het bericht ter verantwoording geroepen voordat "concrete stappen" worden genomen. "We zijn toch geen wijven, we zijn testosteronbommen, trotse apen op de rots van Utrecht", aldus de jaarclub. In het bericht worden de nieuwe eerstejaars omschreven als "homo's" en "stomabeffers".
Praeses Sophie Pizzuto stelt maandag dat Veritas zich volledig distantieert van de uitspraken. "Het gaat om een kleine club binnen Veritas", aldus Pizzuto. "We zijn geschrokken van dit bericht en willen benadrukken dat voor zulke teksten geen plaats is in deze vereniging. Dit blijkt ook uit de vele reacties die wij hebben ontvangen vanuit onze leden die even geschrokken zijn als wij."
Een lid dat anoniem wil blijven laat weten geschokt te zijn over het uitgelekte bericht. "Dit viel wel even rauw op mijn dak. Er is de laatste jaren, rondom studentenvereniningen in het algemeen, al genoeg negatiefs gebeurd. Ik had graag nu iets positiefs gezien, dan helpen dit soort berichten niet."

'Sneu en respectloos'

Het bericht werd vanmorgen doorgestuurd door de werkgroep Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag, een werkgroep van leden van Veritas die grensoverschrijdend gedrag signaleert en ter discussie stelt, zo laat de vereniging weten.
In een reactie aan RTV Utrecht laat de vereniging weten de berichten af te keuren: "Wij vinden dit verschrikkelijk sneu, treurig en respectloos taalgebruik dat niet bij Veritas hoort. Wij hebben hierover van veel leden geschokte reacties ontvangen en zijn zelf ook enorm geschrokken. Het Veritas Bestuur distantieert zich dan ook volledig van deze teksten. We willen als Veritas een zo inclusief mogelijke vereniging zijn, de inhoud van het bericht draagt hier niet aan bij. Het bericht is in strijd met de interne gedragscode die door de Algemene Ledenvergadering is goedgekeurd en waar leden zich aan dienen te houden."
Volgens Veritas laat dit zien hoe relevant dat de werkgroep is "en het stimuleert ons om deze campagne verder in te vullen om de veiligheid van onze leden te borgen en de inclusiviteit van onze vereniging verder te verbeteren."