Kruis van Domtoren gerestaureerd door jongste telg van Utrechtse kunstsmedenfamilie

© RTV Utrecht
Utrecht - De restauratie van de Domtoren verloopt voorspoedig, momenteel wordt het loodzware kruis dat bovenop de toren prijkte onder handen genomen. Op een bedrijventerrein in Overvecht is Wout van der Horst met het loeizware ding bezig. Hij is de jongste telg van een Utrechtse kunstsmedenfamilie die een bijzondere band met de Domtoren heeft.
Kijk hier alvast aflevering 7 over de restauratie van de Domtoren.
Zo was het een leerling van de overgrootvader van Wout die het kruis in 1910 smeedde. Dat Wout datzelfde kruis nu mag restaureren maakt hem trots, maar hij is zich bewust van de grote verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Dat is te zien in het zevende deel over de documentaire die RTV Utrecht over de restauratie van de toren maakte.
Het kruis is bij Wout in goede handen, zo verzekert vader Alex. Zijn zoon zou 'smeedtechnisch' al verder zijn dan hijzelf.
© RTV Utrecht
In totaal gaat er in de restauratie van het kruis zo'n 300 uur werk zitten, maar daarna kan het gevaarte weer minimaal 100 jaar mee, zo vertelt Wout. Als alles goed gaat, zal het kruis in juli volgend jaar weer bovenop de toren worden geplaatst en daar zal Wout uiteraard zelf bij aanwezig zijn.
Het zevende deel van de documentairereeks over de restauratie van de Domtoren wordt vanmiddag om 13.00 uur uitgezonden bij RTV Utrecht. Maar is hier al te bekijken.