Wennen aan nieuwe dienstregeling, maar wel 3 procent meer kans op zitplek: ’Dat is niet veel hè?’

Drukte op Utrecht Centraal
Drukte op Utrecht Centraal © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Serene muziek klinkt in de drukke hal van Utrecht Centraal. 'Mad world' speelt de stationspianiste in de maandagochtendspits. Heel toepasselijk, al lijkt bij sommige reizigers de gejaagde blik in de ogen toch even plaats te maken voor kalmte. Welkome kalmte, want de dienstregeling in het openbaar vervoer is ingegaan. En dat is wennen.
"We hopen dat de nieuwe dienstregeling net zoveel rust gaat brengen als het pianospel", zegt Elvira van der Vis, woordvoerder van de NS. "We proberen hiermee betrouwbaarder te zijn, maar we hebben wel moeten afschalen. Daar waar minder reizigers zijn, gaan ook minder treinen rijden. Tussen Utrecht en Amersfoort gaan nu bijvoorbeeld vier intercity's per uur in plaats van zes." En dat is niet alles: tussen Utrecht en Den Haag gaan in daluren en op vrijdag de hele dag twee intercity's rijden in plaats van vier.

Langere treinen

De NS stelt daar onder meer tegenover dat een derde van de treinen wordt verlengd. In de praktijk betekent dat 3 procent meer kans op een zitplek. Een reiziger op Utrecht Centraal moet er een beetje om lachen. "Dat is niet veel hè." Maar de NS benadrukt dat alle beetjes helpen en dat het om een gemiddelde gaat. "In het weekend is er 10 procent meer kans op een zitplaats en in de spits 4,5 procent, overall is het 3 procent."
Positief is ook dat op het traject Eindhoven-Utrecht-Amsterdam van maandag tot en met donderdag de tienminutentrein weer rijdt. Verder gaan er in het weekend en de avonden tussen Utrecht en Zwolle twee sprinters per uur rijden, in plaats van één. De meeste reizigers zijn wel bekend met de veranderingen, maar niet iedereen is even blij. "Helaas rijden er minder treinen van Utrecht naar Den Haag en stond het op 9292 nog niet goed aangegeven." Dat de treinkaartjes duurder worden, kan hem niet veel deren. "Ik reis op kosten van mijn werkgever."
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met treinreizigers en de NS

Bus

Ook busreizigers hebben te maken met de nieuwe dienstregeling. "Ik denk dat nieuwe dienstregeling zeker betrouwbaarder wordt. Een aantal zaken is ook groots aangepakt", vertelt de woordvoerder van vervoerder Syntus. Ze doelt daarmee vooral op De Ronde Venen. "De reistijd naar de knooppunten Bijlmer, Breukelen en Uithoorn is daar flink ingekort. Dat gaat echt veel opleveren voor inwoners."
Toch klinkt er vandaag ook al kritiek. Reizigers tussen de Laan van Vollenhove in Zeist en Amersfoort zijn onaangenaam verrast dat ze de bus niet meer kunnen nemen. Andere veranderingen: omdat het ziekenhuis in Blaricum sluit, rijdt de buurtbus niet meer tussen Eemnes en Blaricum. In plaats daarvan is er een verbinding tussen Soest en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Op het platteland zijn enkele buslijnen geschrapt om kosten te besparen. Hierdoor is de dichtsbijzijnde bushalte voor sommige mensen ineens kilometers verderop. Reizigersorganisatie Rover in Amersfoort is daar boos over en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft kritiek en sprak eerder van vervoersarmoede. Mensen op het platteland kunnen volgens het PBL niet volledig meedoen aan de maatschappij omdat ze hun bestemming niet kunnen bereiken.
Intussen stijgt het tarief voor de kaartjes met 7 procent. "Daar ontkomen alle vervoerders niet aan door kostenstijgingen", zegt de Syntus-woordvoerder.
© RTV Utrecht

Personeelstekort

Nieuwe stakingen in het streekvervoer zijn voorlopig niet gepland, want de cao-onderhandelingen zijn nog gaande. Maar het tekort aan buschauffeurs blijft wel voor problemen zorgen. Lijnen kunnen uitvallen bij ziekmeldingen op de dag zelf. "Heel vervelend, want het liefste vervoeren we alle reizigers zo goed mogelijk."
Het personeelstekort zorgt er ook voor dat er in de nieuwe dienstregeling nog altijd geen nachtbussen rijden. Een heikele kwestie voor jongeren die na een stapavond in Utrecht veilig naar huis willen. "Helaas moeten we hierin keuzes maken. We proberen het personeel zo goed mogelijk in te zetten. De chauffeurs die we 's nachts inzetten, kunnen overdag niet rijden."
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met busreizigers en Syntus

Belangrijkste wijzigingen busvervoer:

U-OV

• Ameide (gemeente Vijfheerenlanden) krijgt in de avonduren opnieuw een vaste buslijn. Lijn 90 rijdt daarmee zeven dagen per week één keer per uur tussen Ameide en busstation Vianen Lekbrug, waar lijn 90 een directe aansluiting geeft op lijn 85 van/naar Utrecht.

• Lijn 12 rijdt in Maarssen niet meer door de wijk Zandweg-Oostwaard. De reistijd tussen Maarssen-Dorp en Utrecht wordt hierdoor verkort. Op de nieuwe route stopt lijn 12 extra bij de nieuwe halte Sweserengseweg aan de oostelijke rand van Zandweg-Oostwaard. Bij drie haltes in Zandweg-Oostwaard die vervallen als gevolg van de routewijziging kunnen reizigers gebruik gaan maken van U-flex, een bus die op afroep rijdt en vooraf wordt besteld.

• Kasteel De Haar wordt in het weekend weer beter bereikbaar met de bus. Naast de bestaande lijn 127 gaat lijn 111 op zaterdag en zondag overdag elk half uur rijden. Lijn 111 biedt een rechtstreekse verbinding tussen station Vleuten en Kasteel De Haar. Deze wijziging is overigens al ingegaan vanaf mei vanwege de snelle groei van het aantal bezoekers van Kasteel De Haar.

• Op de Stadsbaan-Zuid wordt ter hoogte van de wijk Rijnvliet in Utrecht een nieuwe halte in gebruik genomen voor lijn 10 en 48. Rijnvliet krijgt hierdoor een betere verbinding met Leidsche Rijn Centrum.

• Door de werkzaamheden in Leidsche Rijn Centrum gaat lijn 28 richting Vleuterweide een langdurige omleiding rijden tussen NS station Leidsche Rijn en halte Korianderstraat. De halte Centrumboulevard vervalt daardoor in de richting van Vleuterweide.

• De bussen op lijn 41 tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht gaan in de zomer- en kerstvakantie tijdens de ochtendspits minder vaak rijden en bedienen de haltes dan elke 10 minuten in plaats van elke 7,5 minuut.

• In Odijk wijzigt de route van lijn 43. Tussen halte Rijnseweg en Odijk-Zuid wordt voortaan via de Singel-Noord en Singel-West gereden, in plaats van via de Esdoorn en Sint Nicolaaslaan.

Syntus Utrecht

• In Wilnis en Mijdrecht gaan de bussen op lijnen 126 en 130 een kortere en dus snellere route rijden. Beide lijnen rijden vanaf Vinkeveen niet meer via Burgemeeste Padmosweg, maar via de Industrieweg en Mijdrechtse Dwarsweg naar Mijdrecht Centrum. Dit levert een reistijdwinst op van 5 minuten per rit.

• De bussen op lijn 121 gaan maandag t/m zaterdag rijden via de Burgemeester Padmosweg. Een nieuwe buslijn rijdt op zondag tussen Wilnis en Mijdrecht Centrum via de Burgemeester Padmosweg. Lijn 123 zal voortaan de hele dag naar Uithoorn doorrijden om het verlies an lijn 340 te compenseren.

• Een snelle busverbinding tussen Mijdrecht en het AMC. Lijn 126 zal vanaf de nieuwe dienstregeling bij het AMC gaan halteren.

• Station Abcoude zal bij wijze van proef van één jaar aangedaan worden met lijn 120 (Utrecht-Amsterdam Bijlmer Arena). De bediening van station Holendrecht komt daarmee te vervallen.

• Buslijn 123 zal voortaan doordeweeks de hele dag elk uur doorrijden naar Oudewater. Hiermee moet ook het grensgebied van de provincie Utrecht en Zuid-Holland beter met bereikbaar worden met het ov.

• Aangepaste dienstregeling van de Syntus-bussen op de NS-stations Woerden en Veenendaal-De Klomp om te zorgen voor een verbeterde aansluiting van en op de treinen.

• De route van Syntus lijn 17 (Amersfoort CS-Leusden) in Leusden-Noord wordt aangepast vanwege toekomstige woningbouw in de omgeving. De bussen stoppen voortaan bij de nieuwe halte bij de rotonde Ruige Velddreef/Zwarteweg.

• De route van buslijn 272 (Baarn-Soest-Utrecht Rijnsweerd-Utrecht Science Park) bij Soesterberg wordt gewijzigd. Voortaan wordt via de halte Soesterberg-West in plaats van de halte P+R Soesterberg gereden.