Deel Utrechtse raad wil meer flexibiliteit bij opladen elektrische auto

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Veel politieke partijen in de Utrechtse raad willen dat er meer mogelijkheden komen om elektrische auto’s aan je eigen stopcontact te leggen. Zo is het nu nog verboden om een kabel over de stoep uit te rollen om vervolgens je voertuig op te laden.
Als je geen eigen oprit hebt, kan dat een probleem zijn. De huidige, beperkende opties zijn voor veel politieke partijen een doorn in het oog. Volgens commissielid Smit van Volt is deze belemmering een reden voor mensen om geen elektrische auto te kopen. Smit: “Iemand gaf zelfs aan hierdoor zijn elektrische auto weer in te ruilen voor een benzineauto.”
En dus wil Volt, met steun van VVD, DENK, Partij voor de Dieren, dat dit beleid gewijzigd wordt. Maar dat gaat, volgens wethouder Oosters, niet snel gebeuren. Daarbij spelen er volgens haar ook andere redenen een rol bij de keuze van automobilisten voor een elektrische auto. Zoals de ruime actieradius en betrouwbaarheid.

Obstakels

Toch wil de wethouder meedenken met het eerdergenoemde parkeer- en oplaadprobleem. Om daar direct aan toe te voegen: “Waar dat kan.”
Want volgens Oosters zijn er ook problemen bij het neerleggen van oplaadkabels over de stoep. “Het gaat hier om veiligheid, aansprakelijkheid, toegankelijkheid, verrommeling van de openbare ruimte, claimgedrag van parkeerplekken en ongelijkheid in situaties waarin het soms wel en soms niet mag.”

Stoeptegels met een kabelgootje

Tenslotte vreest ze dat als er kabels onder de stoeptegels gelegd worden, er conflicten ontstaan met de kabels en leidingen van de nutsbedrijven.
Volgens Volt zijn er in andere gemeentes, zoals Soest, geen bezwaren tegen het thuis opladen aan de openbare weg. Daar komen ze met creatieve oplossingen voor de bezwaren van de wethouder, zoals stoeptegels met daarin een kabelgootje. Wethouder Oosters nam het gegeven ter harte en gaf aan hierover te praten met de collega's in Soest.