In de winkel is elke broek te kort, dus begint Annerieke (1,85) haar eigen kledingmerk

© RTV Utrecht
Utrecht - In een kledingwinkel kijkt de Utrechtse Annerieke altijd eerst even naar de zoom aan de onderkant van de broekspijp. Ze let ook op de kleur en het model van de broek maar ze hoopt vooral dat de zoom breed genoeg is zodat de kledingmaker hem kan uitleggen en de broek zo iets langer kan maken. Want met haar 1,85 meter past kleding uit de winkel bijna nooit. Daarom besloot ze zelf kleding te ontwerpen.
Utrechtse ontwerpt kleding voor lange vrouwen: 'Vooral een winterjas met te korte mouwen is heel irritant'
"Alle kleding die ik in de winkel kan vinden is te kort. Of ik moet een grotere maat kopen waardoor het eigenlijk weer te breed is", zegt Annerieke Kortier. "Ik wil niet zeggen dat kleding je zelfverzekerd maakt maar het helpt wel."

Jeans

Als kind was Annerieke al lang voor haar leeftijd. Ze voelde zich er niet comfortabel bij en probeerde zich onopvallend te kleden. Nu is dat anders. Ze wil zich goed kleden, passend bij haar lengte. De eerste stap in die richting is een zelf ontworpen spijkerbroek. De broek komt bijna tot op de grond terwijl het model uit de winkel bij haar enkels blijft steken.
Ze heeft bedrijfskunde gestudeerd en geen ervaring in de mode-industrie. Stap voor stap leert ze hoe kledingpatronen werken. Ze oefent op de naaimachine van haar moeder en zoekt uit hoe de kledingketen in elkaar zit.

Duurzame kleding

De volgende stap is een samenwerking met een duurzame producent. "Ik wil bijvoorbeeld dat de stof gemaakt is van biologisch katoen, dus dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. En dat ik met bedrijven werk waarvan ik weet dat de arbeidsomstandigheden goed zijn."
Maar veel producenten zitten in het buitenland en dat maakt het lastig om de arbeidsomstandigheden te controleren. En producenten werken vaak met grote orders waardoor het een uitdaging is om de goede partner te vinden. Annerieke verkoopt de broek nu op basis van bestellingen zodat ze aan een potentiële producent kan laten zien dat er vraag naar is.

Collectie

Annerieke ziet uiteindelijke een complete collectie voor zich. "Tops en leren jassen waarvan de mouwen lang genoeg zijn. En winterjassen: het is zo irritant als je een winterjas hebt met te korte mouwen." En als ze terugdenkt aan toen ze zelf een meisje was, wil ze in de toekomst ook kleding gaan maken voor kinderen en mannen. "Ideeën genoeg."