Utrechtse jeugdtrainer van Jurriën Timber: 'Met zijn kwaliteiten moet je hem op Messi zetten'

© ANP
Utrecht - Slechts twee jaar speelde hij bij DVSU. Toch zijn ze bij de Utrechtse amateurvoetbalclub bijzonder trots dat een van de meest talentvolle spelers uit het Nederlands elftal zijn debuut maakte op het voetbalveld in Lunetten. Timber viel meteen op door zijn uitzonderlijke talent. "Dat had ik niet eerder gezien", blikt zijn oud-jeugdtrainer Twan Lenders terug.
Jurriën en zijn tweelingbroer Quinten waren 4 jaar oud toen ze zich in mei 2006 meldden bij voetbalclub DVSU. "Jongens en meisjes die op de wachtlijst van de club stonden, werden uitgenodigd voor een soort welkomsttraining zodat we konden kijken wie er volgend seizoen bij het laagste F-team zouden komen voetballen", vertelt Twan Lenders. Hij was destijds jeugdtrainer bij de Utrechtse voetbalclub.

'Zo verschrikkelijk goed'

"Jurriën en Quinten waren toen de allerjongste spelertjes op het veld, maar zij deden dingen met een bal die heel bijzonder waren. Dat zag je in een oogwenk. Zij stonden een bal hoog te houden wat eigenlijk geen enkel ander kind op die leeftijd fatsoenlijk kan. Ik had het gevoel dat er iets bijzonders gebeurde. Het is de enige keer dat ik dacht: dit kan bijna niet, ze zijn zó verschrikkelijk goed."
Hoewel Jurriën en Quinten nog niet aan de beurt waren om te komen voetballen bij DVSU, voelde Lenders dat hij dit jonge talent niet kon laten gaan. "Ik ben toen naar onze hoofdtrainer Hans Ultee gegaan en gevraagd: wat gaan we doen met deze jongens? We hebben toen tegen de regels in tegen elkaar gezegd: we geven ze even wat voorrang. En zo zijn ze dus bij onze club terechtgekomen."

Gunfactor

De broertjes Timber waren vrolijke verschijningen bij de Utrechtse voetbalclub, herinnert Lenders zich. "Ze hadden een hoog aaibaarheidsgehalte. Het waren heel leuke kinderen en ze hadden een enorme gunfactor: die kleine dreumesen liepen alle oudere kinderen voorbij en we zijn ook kampioen geworden met die jongens. Al die andere jongens konden ook best goed voetballen, maar zij gaven wel dat extra zetje."
Het talent van de Timbers viel ook anderen op. "Al heel snel stonden er scouts van Ajax, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht langs de kant van het veld. Dat kwam helemaal niet van ons uit. Wat ik nooit vergeet: het was een koude dag en we moesten bij DSO/Ultrajectum voetballen. Daar stonden mannen met lange regenjassen, de een was van Ajax en de ander van Feyenoord. Ze kwamen gesprekjes voeren met mij als trainer, maar vooral met de moeder, het ging tenslotte om haar kinderen. Toen zijn ze met z'n drieën naar Feyenoord gegaan." Jurriën kwam uiteindelijk in 2014 bij Ajax terecht.

Qatar

Twan Lenders volgt zijn toenmalige pupil nog altijd op de voet, ook tijdens het WK in Qatar. "Hij begon wat ongelukkig omdat hij een foutje maakte tijdens de wedstrijd tegen Ecuador, dat leidde tot een tegendoelpunt. Hij verloor de bal, maar hij had op die positie de bal ook niet moeten krijgen. Dus het was een lastige start."
Matthijs de Ligt (links) en Jurriën Timber bij een training van het Nederlands elftal.
Matthijs de Ligt (links) en Jurriën Timber bij een training van het Nederlands elftal. © Orange Pictures
Maar volgens Lenders heeft de Utrechter zich daarna snel verbeterd. "Het zijn stevige voldoendes, maar het is wel sober: het is puur verdedigen wat hij doet. Hij dribbelt minder dan hij bij Ajax gewend is, maar het is ook een ander spelsysteem en hij wordt in zijn rol ook gedwongen om zo te spelen. Het komt erop neer dat hij een man moet uitschakelen en volgens mij doet hij dat heel goed."

Timber vs. Messi

Volgens voetbalanalisten Marco van Basten en Willem van Hanegem ligt er een bijzondere rol voor Jurriën Timber weggelegd tijdens de wedstrijd tegen Argentinië van vanavond. Volgens oud-voetballers Marco van Basten en Willem van Hanegem is de Utrechtse verdediger namelijk de ideale man om topvoetballer Lionel Messi te stoppen.
"Ik hoop het vooral", lacht Lenders. "Als je het over Messi hebt, dan praat je over een van de grootste spelers ooit. Dus ik denk dat het voor een speler als Timber het ultieme is om op het WK, spelend voor een plek in de halve finale te mogen spelen tegen het geweldige Argentinië en tegen de grote Messi. Veel mooier dan dat wordt het niet."

Secuur

Lenders heeft goede hoop dat het vanavond goed komt met Timber. "Als kleine jongen kon je hem iets vragen en dat deed hij dan ook. Dat kun je nog steeds bij hem zien. Het is een slimme jongen op het veld en hij werkt hard: hij is secuur in zijn passing, leest het spel goed en kon ook vol op iemands huid zitten. Met die kwaliteiten moet je ook tegen Messi."
De oud-jeugdtrainer sluit zich daarom aan bij de analyse van de twee oud-voetballers. "Misschien moet Jurriën wel opgeofferd worden: dat hij degene is die het Messi heel moeilijk maakt. Daarmee creëer je ruimte voor anderen en hopelijk meer balbezit voor ons. Als Argentinië Messi niet weet te vinden omdat Timber er steeds bovenop zit, dan doet hij z'n werk goed. Ik hoop dat hij die uitdaging gaat krijgen."