Strak in het pak: brandweer heeft nieuw uniform

© RTV Utrecht / Fiep Herinckx
Utrecht - In de brandweerkazerne in Leidsche Rijn is vandaag de nieuwe outfit van de brandweer gepresenteerd. Een heus spektakel: als de lichten in de loods gedimd zijn, rijdt een brandweerwagen met sirene binnen. De rookmachines gaan aan en ondertussen springen enkele brandweermedewerkers van de wagen. Ze showen hun nieuwe uniform vol trots.
De brandweer is al een aantal jaar bezig met het ontwerp en de productie van de uniformen. Ze zijn moderner geworden en strakker dan hun voorgangers - zo zijn de shirts bijvoorbeeld getailleerd en zijn er verschillende pasvormen bij de broeken, wat vooral voor vrouwen prettig is.
De uniformen worden nog niet in heel Nederland gedragen. Eerst is het de beurt aan de brandweermedewerkers in Utrecht, vanaf de zomer volgen alle andere brandweerkorpsen in Nederland.
De vorige tenues waren erg verouderd, vertelt Tijs van Lieshout, voorzitter Brandweer Nederland. "En daarbij willen we ook een uniforme uitstraling hebben naar inwoners en collega's - net zoals andere hulpdiensten dat hebben."
Het nieuwe uniform wordt gepresenteerd.
Het nieuwe uniform wordt gepresenteerd. © RTV Utrecht / Fiep Herinckx

Voor iedereen

De makers van het nieuwe uniform zijn niet over één nacht ijs gegaan. Het bedenken van het ontwerp en de productie duurden in totaal zo'n vijf jaar. Er was onder meer wat vertraging vanwege corona, zegt Van Lieshout. "We willen een uniform dat voor iedereen is, dat voor iedereen comfortabel is." Om dat te bereiken, waren er bijvoorbeeld ook veel draagtests met verschillende pasvormen en materialen.