Nog steeds onduidelijk of kinderhartchirurgie in Utrecht blijft: 'Ook grote gevolgen voor Prinses Máxima Centrum'

Archieffoto van het Wilhelmina KinderZiekenhuis
Archieffoto van het Wilhelmina KinderZiekenhuis © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Het is nog steeds niet duidelijk of de gespecialiseerde zorg voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen in Utrecht blijft. Vandaag kwam de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met een kritisch rapport over het plan om de kinderhartcentra in Leiden en Groningen te sluiten en de zorg te concentreren in Utrecht en Rotterdam. Volgens de NZa komt daarmee de acute zorg in gevaar. De zorgautoriteit roept de minister daarom op om een nieuw plan te maken, voordat er grote hervormingen worden uitgevoerd in de gespecialiseerde hartzorg.

Wilhelmina KinderZiekenhuis

In het Wilhelmina KinderZiekenhuis (WKZ) wordt wisselend gereageerd op het rapport. Aan de ene kant is het ziekenhuis blij dat nu duidelijk is wat de gevolgen zijn wanneer kinderhartchirurgie ergens verdwijnt. Tegelijkertijd mist het WKZ in het rapport oplossingen voor de problemen waar de centra tegenaan lopen.
Frederique van Berkestijn is hoofd kindergeneeskunde bij het WKZ en benadrukt dat het concentreren van de chirurgie bij aangeboren hartafwijkingen essentieel is om de kwaliteit van de zorg op peil te houden.
"Per jaar worden er zo'n 1200 kinderen geboren met een hartafwijking. Dat aantal neemt af omdat er tijdens de zwangerschap steeds beter gescreend wordt. Er zijn in Nederland twaalf chirurgen die dit soort complexe operaties uitvoeren. Sommige specifieke operaties worden 120 keer per jaar uitgevoerd in heel het land. Maar eigenlijk moet je als specialistisch centrum die operatie zestig keer uitvoeren om het niveau hoog te houden. En dat kan dus niet met vier hartcentra."
Het WKZ hoopt dan ook dat het uitstel niet gaat leiden tot afstel.
"De concentratie van deze zorg is essentieel voor de kwaliteit. De patiëntenverenigingen hebben daar ook een duidelijk statement over gemaakt. Die vinden dat er echt haast gemaakt moet worden. De zorg wordt nu geleverd door een steeds kleinere groep professionals en daar wordt veel van gevraagd. Dus het is essentieel dat we dit besluit niet te lang uitstellen."

Prinses Máxima Centrum

Een goed voorbeeld van geconcentreerde zorg is het Prinses Máxima Centrum, dat via een luchtbrug verbonden is aan het Wilhelmina KinderZiekenhuis.
"Hier is door de bundeling van kennis en expertise de kwaliteit van zorg aantoonbaar verbeterd voor jonge oncologie-patiënten. Zo duurde bij kinderen met een neuroblastoom (een vorm van kinderkanker, red.) de ingreep minder lang en was er sprake van minder complicaties tijdens en kort na de operatie."
Daarnaast wijst het WKZ erop dat het Prinses Máxima Centrum zich bewust naast het kinderziekenhuis heeft gevestigd, juist omdat hier alle zorg binnen handbereik is.
"Als de kinderhartzorg hier verdwijnt zou dat betekenen dat zo'n veertig patiëntjes met kanker per jaar naar andere centra moeten om deze zorg te krijgen. En in die andere centra is dan niet de oncologische kennis en zorg aanwezig die deze kinderen nodig hebben."

Reactie minister

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid geeft aan dat hij deze maand in gesprek gaat met alle betrokken partijen. Hij verwacht begin 2023 een besluit te nemen.