Vechten voor de bomen: petitie moet bomenkap in Overvecht voorkomen

Voor nieuwbouw aan de Ivoordreef moeten 67 bomen worden gekapt
Voor nieuwbouw aan de Ivoordreef moeten 67 bomen worden gekapt © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Met een petitie hopen bewoners in Overvecht te voorkomen dat 67 bomen worden gekapt om de woningen te kunnen bouwen. Ze zijn verontwaardigd dat het parkje waar die bomen staan moet wijken voor nieuwbouw. Politieke partijen zeggen ook het groen te willen behouden, maar zien geen mogelijkheid om dat te doen.
"Op de Ivoordreef bouwen we 74 koopwoningen met tuin en 255 huurappartementen", staat op een bord aan het hek naast een klein park met grote bomen. Aan de andere kant van het hek liggen hopen grond, wat bouwafval en je ziet een gat waar eerst een flat stond. Al ruim tien jaar worden er nieuwbouwplannen gemaakt voor het terrein aan de Ivoordreef.
Dat stemt best wel moedeloos, terwijl er zulke groene partijen in het college zitten
Veerle van Dieren, initiatiefneemster petitie
De flat die er stond is al gesloopt en de zogeheten bouwenvelop, waar de plannen in beschreven staan, is door de gemeenteraad al goedgekeurd. Nu ligt het plan opnieuw bij de raad, want het bestemmingsplan voor het terrein moet ook worden goedgekeurd. Dat is voor de bewoners aanleiding om weer te protesteren met een petitie met ruim vierhonderd handtekeningen voor het behoud van de bomen.
Initiatiefneemster Veerle van Dieren: "Er moet toch in ieder geval gevochten worden voor de bomen en voor een rechtvaardig plan. Ik geloof echt wel dat de raad hier iets in moet kunnen betekenen, maar dat betekent wel dat ze tegen moeten stemmen en dat gebeurt bijna nooit. Dat vind ik raar, want zij hebben de macht en niet de ontwikkelaar."

Plannen gaan soms ten koste van groen

De Partij van de Dieren heeft onlangs nog een protest georganiseerd tegen de bomenkap en nu willen ook andere partijen weten of de bomen toch kunnen blijven staan, zoals coalitiepartij Partij van de Arbeid. Rick van der Zweth: "We zijn ruim 10 jaar bezig met deze plannen. Dan verandert de wereld, dan veranderen de mensen die er aan werken en dan verandert ook hoe de buurt er tegenaan kijkt. Maar volgens mij moet je nooit de kans laten liggen om te vragen of een plan alsnog een stukje beter kan."
Meerdere politieke partijen wilden van de ontwikkelaar weten of de bouwplannen nog aangepast konden worden. Antwoord: "Nee, want dat duurt weer drie jaar". Gertjan te Hoonte van oppositiepartij VVD vindt het opmerkelijk dat een coalitiepartij nu die vraag ook stelt. "Ik denk dat de coalitie tegen de consequenties van binnenstedelijk bouwen aanloopt en dat is dat je ook echt keuzes moet maken. Je moet eerlijk zijn dat plannen soms ten koste gaan van groen. Je kunt wel op andere plekken groen toevoegen, maar je kunt niet zeggen dat alles precies blijft zoals het is.

De bomen dienen ook als geluidsbuffer

Het bosje ligt tussen het bouwterrein aan de Ivoordreef en de Einsteindreef. Auto's razen voorbij. Daarom zijn die bomen juist zo hard nodig, zegt Van Dieren. "De nieuwe flat komt veel dichterbij de weg waardoor bewoners veel meer last hebben van geluidsoverlast en er toch een geluidsbuffer nodig is om het leefbaar te maken."
Te Hoonte van de VVD begrijpt dat punt niet zo goed. Als hij naar de overkant van de Einsteindreef kijkt merk hij op: "Ik kijk nu naar laagbouwwoningen die direct aan de straat liggen, dus ik denk dat het geen punt is. Die nieuwe woningen worden ontworpen opdat ze aan een drukke weg staan, dus als het goed is hebben die de voorzieningen om er op een plezierige manier te kunnen wonen."
Bewoners doen alles om de bomenkap bij de Ivoordreef te voorkomen
Morgen wordt over het bestemmingsplan voor de Ivoordreef gesproken in een commissievergadering en dan bieden de bewoners ook de petitie aan. Van Dieren verwacht niet dat er een meerderheid is tegen het plan aan de Ivoordreef. "Dat stemt best wel moedeloos. Terwijl het zulke groene partijen zijn die in het college zitten. Ze hebben allemaal een pleidooi gehouden voor een groene stad en dat de woningbouwopgave gepaard moet gaan met extra vergroening. Maar als puntje bij paaltje komt gaat het toch ten koste van het groen."
Zoals de verhoudingen nu in de raad liggen zal het bestemmingsplan waarschijnlijk worden goedgekeurd en mag er gebouwd gaan worden. Mogelijk gaan bewoners dan nog naar de Raad van State om de kap van de bomen alsnog proberen tegen te houden.