Derde van treinen verlengd in nieuwe dienstregeling NS

Drukte op Utrecht Centraal
Drukte op Utrecht Centraal © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - De NS verlengt een derde van alle treinen in de dienstregeling van 2023, die op zondag 11 december ingaat. Volgens het spoorbedrijf neemt de kans op een zitplaats daardoor met gemiddeld 3 procent toe. De afgelopen maanden was het vaak druk in de treinen, waardoor veel mensen moesten staan.
De extra zitplaatsen moeten vooral uitkomst bieden op drukke momenten. Zo wil de NS dat in het weekend 10 procent meer plekken zijn. Dat zijn zo'n 85.000 stoeltjes. Op werkdagen gaat het op de drukkere trajecten om 4,5 procent meer zitplaatsen, 13.000 stoelen.
Op alle trajecten betekent dat een gemiddelde toename van ongeveer 3 procent, aldus de NS. Dit omdat op rustige trajecten minder treinen gaan rijden, die ook korter zullen zijn.
Volgens directeur Wouter Koolmees van de NS is de nieuwe dienstregeling goed voor reizigers en personeel. "Met de dienstregeling voor 2023 verkleinen we de kans dat er op het laatste moment treinen uitvallen, zorgen we voor meer zitplaatsen waar nodig en geven we collega's meer rust. Dat is onze nieuwe basis."
De NS kampt de afgelopen maanden met een personeelstekort, waardoor het bedrijf zich eerder gedwongen zag sommige treinen minder te laten rijden en andere in te korten. Daardoor ondervonden reizigers de afgelopen maanden veel problemen door overvolle treinen.