Petitie tegen betaald parkeren in heel Utrecht: 'Als dit wordt ingevoerd stop ik met werken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Een petitie tegen de invoering van betaald parkeren in de gehele gemeente Utrecht is ruim zesduizend keer ondertekend. Initiatiefnemer Betaalbaar Utrecht wil invoering van de maatregel voorkomen. Volgens de organisatie verspilt Utrecht keer op keer belastinggeld en komt het beloften niet na, "met bijvoorbeeld de tramlijn, klimaat- en woningprojecten, dwangsom blunders en restauratie van de Domtoren."
De invoering van betaald parkeren in de hele gemeente werd in juni al bekendgemaakt, bij de presentatie van het coalitieakkoord. Het verzet tegen de invoering begon pas op stoom te raken na een raadsbrief van wethouder Lot van Hooijdonk, eind november.

Anoniem

De petitie werd tot nu toe ondertekend door 6292 mensen. Dat zijn niet allemaal Utrechters, zo schrijft bijvoorbeeld Jordy Schouten: "Leerkracht in Overvecht. Ik kom uit Veenendaal en werk in Utrecht. Als dit wordt ingevoerd, dan stop ik met werken in Utrecht." Welk deel van die mensen uit Utrecht komt is onduidelijk, ondertekenaars hebben de keuze om anoniem op de website geplaatst te worden.
De initiatiefnemer van de petitie is Betaalbaar Utrecht, naar eigen zeggen een groep van bezorgde inwoners, forenzen en bezoekers van de stad. Zij vinden dat betaald parkeren ook in wijken wordt ingevoerd waar geen parkeerproblemen zijn en maatregelen dus niet noodzakelijk zijn. "De invoering hiervan heeft enkel een financieel oogpunt en is niet in het belang van de inwoners, forensen en bezoekers van de stad Utrecht", schrijven ze.
Met de petitie wil Betaalbaar Utrecht dat de gemeenteraad beter nadenkt over de bereikbaarheid en mobiliteit van de stad en met een meerjarenplan komt. Ook moet het gesprek gevoerd worden met burgers. Tot slot mogen inwoners, forensen en bezoekers van Utrecht niet opdraaien "voor het wanbeleid van de afgelopen periode".