Studenten in Casa Confetti al 18 dagen zonder verwarming, einde nog niet in zicht

© Ingezonden: bewoner Toby
Utrecht - De bewoners van Casa Confetti op de Utrechtse Uithof zitten nog steeds in de kou. Achttien dagen geleden begaf de verwarming in het studentencomplex het en nu, bijna drie weken later, is die nog steeds kapot. "Het is binnen nog steeds hartstikke koud", zegt bewoner Laura.
Toen de problemen op 17 november begonnen, leek het er nog op dat ze weer snel zouden zijn opgelost. De leidingen waren verstopt en moesten worden doorgespoeld. "Daarna zouden ze het weer moeten doen", zei studentenhuisvester SSH toen in gesprek met RTV Utrecht.

Elektrische kachels

Toen dat niet het geval bleek schakelde de verhuurder over naar een noodoplossing: iedere huurder kreeg een elektrisch kacheltje voor zolang de problemen duurden. Maar volgens Laura werken de radiatoren niet, of in ieder geval niet voldoende. "Het wordt maximaal 18 graden, ze maken veel herrie, 's nachts moeten ze uit en het duurt uren voordat mijn kamer is opgewarmd."
Dat zit volgens haar zo: de kachels zijn brandgevaarlijk en mogen daarom 's nachts en als ze de deur uit is niet aanstaan. "Daardoor is het, met deze kou buiten, 's ochtends weer 13 à 14 graden binnen", vertelt ze. Bovendien mogen de bewoners de kachels niet op vol vermogen laten draaien, omdat dat het elektriciteitsnet overbelast. "Mijn kamer warmt daardoor zo'n 1 graad per uur op. Dat schiet natuurlijk niet op."
SSH laat weten dat dit momenteel de enige en beste oplossing is die het kan bieden. "We zijn in ieder geval blij dat de studenten er weer warm bij zitten met hun kachels en doen er alles aan om het zo snel mogelijk weer in orde te krijgen", vertelt een woordvoerder.

Problemen spelen al langer

Laura en de andere bewoners vinden dat de verhuurder al eerder moeten ingrijpen. Volgens hen zijn er al langer problemen met de leidingen in het gebouw. "Al sinds ik hier 2 jaar geleden ben komen wonen", herinnert Laura zich. "Het onderhoud had dan ook prima deze zomer al kunnen plaatsvinden. Toen hadden we prima zonder verwarming gekund. Nu, met temperaturen rond het vriespunt, niet."
De reden voor het defect kon SSH volgens de woordvoerder niet voorzien. "De leidingen zijn niet verstopt vanwege achterstallig onderhoud, maar vanwege een kapotte warmtewisselaar." Dat is een apparaat dat warmte van een vloeistof of gas scheidt voor het in de leidingen komt. "Daardoor is het schoonmaken en repareren veel meer werk dan we dachten. Hoe lang dat precies gaat duren? Dat kan ik nu nog niet inschatten."

Wie betaalt de rekening?

Ondertussen staan bij Laura en de andere studenten, in een poging het een beetje warm te houden, de elektrische kachels zo veel als mogelijk te branden. Ze maakt zich dan ook zorgen over de kosten die dat met zich meebrengt. "Die dingen vreten echt energie. Ik maak me er wel zorgen over wie dat gaat betalen."
Zij en andere bewoners hopen dat SSH die kosten gaat dekken, en willen daarnaast een huurverlaging van 40 procent voor de periode waarin de verwarming kapot was. SSH laat weten dat het eerst de problemen op wil lossen, voordat het kijkt "welke compensatie passend is".
In afwachting van die compensatie hoopt Laura vooral dat de verwarming in haar studio het snel weer doet. "Met een hoop kleding en dekentjes houd ik mezelf wel enigszins warm, maar het is verre van ideaal."