Extinction Rebellion protesteert urenlang bij de Rabobank Utrecht: 'Stop met het financieren van de stikstofcrisis'

© Extinction Rebellion
Utrecht - Ruim dertig actievoerders van Extinction Rebellion hebben vandaag urenlang de lobby van het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht bezet. De actiegroep eiste onder meer dat de bank meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis en dat wordt gestopt met investeringen in de industriële landbouw. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de stikstofcrisis en het uitkopen van de boeren, de actie is hier voorafgaand aan georganiseerd.
Volgens Extinction Rebellion blijft de bank een drijvende kracht achter vervuiling, natuurverwoesting, klimaatontwrichting en boerenleed. Woordvoerder Yolande Schuur: "De Rabobank moet verantwoordelijkheid nemen en meebetalen aan de stikstofcrisis waar ze zelf de grote aanjager van zijn."

Mest in kantoorpand

De actievoerders hadden vanmiddag dienbladen met mest meegenomen naar het pand. Schuur: "Met mest op een presenteerblaadje drukken we Rabobank met de neus op de feiten. We zitten in de shit en dat is mede aan Rabobank te danken, die liet boeren geen andere keuze dan te intensiveren en op te schalen vanuit eigen winstbelang. Terwijl ze wisten dat het ecologisch onverantwoord was.”
In de middag is er een gesprek geweest tussen Extinction Rebellion en de bank. "Dat was een prima gesprek, maar het kwam erop neer dat onze eisen niet worden ingewilligd", vertelt Schuur. "Wij blijven dus in het pand tot we weg worden gehaald."

Activisten verplaatst

De activisten zijn iets voor 17.00 uur door de politie naar buiten verplaatst. "De hele middag was de sfeer gemoedelijk, maar het werd wat vervelender toen ze moesten vertrekken", laat een woordvoerder van de politie weten. Uiteindelijk zijn alle actievoerders uit het pand verwijderd. Niemand is daarbij aangehouden.
De leden van Extinction Rebellion zijn voor de deur van het pand doorgegaan met hun protest. Rond 19.00 uur zijn ze daar vertrokken. "Onze eisen zijn niet ingewilligd, dus we bereiden een nieuwe actie voor."
Betogers van Extinction Rebellion voor de ingang van de Rabobank
Betogers van Extinction Rebellion voor de ingang van de Rabobank © Extinction Rebellion
Vorige week eiste het Openbaar Ministerie 425 euro boete voor zestien actievoerders van Extinction Rebellion. Ze zouden vernielingen hebben gepleegd tijdens het protest eerder dit jaar bij het hoofdkantoor.