Ga hier rechtdoor: navigatie stuurt automobilist Utrechtse fietsenstalling in

© Ingezonden
Utrecht - Als de navigatie zegt dat je moet afslaan, dan sla je af. Dat moet een vrouw gisteravond hebben gedacht toen ze nietsvermoedend de fietsenstalling onder Utrecht Centraal inreed. De politie moest er aan te pas komen om haar en haar auto er weer uit te krijgen. Hoe kwam de vrouw in deze ondergrondse stalling terecht?
Niets kon er misgaan. De navigatie stond op de juiste bestemming ingesteld en bovendien was ze om 21.00 uur al bijna waar ze moest zijn. Toen haar routeplanner aangaf dat ze af moest slaan richting het Moreelsepark, en daarna richting de Moreelsehoek, deed ze dat dan ook. Dat die laatste straat een fietsstraat is, en auto's dus niet welkom zijn, viel haar op dat moment niet op.
Met een snelheid van zo'n 15 kilometer per uur reed de vrouw verder, richting de ingang van de fietsenstalling aan het stationsplein. Rechtdoor, aldus de navigatie. Dus reed ze door, totdat ze beneden in de fietsenstalling terecht kwam, en niet meer verder kon omdat de bocht te krap was voor de auto. Niet zo gek, want dat pad is bedoeld om fietsers van en naar de fietsenstalling te krijgen.
Ga hier rechtdoor: navigatie stuurt automobilist Utrechtse fietsenstalling in

Lopen in plaats van rijden

De vrouw had de navigatie verkeerd ingesteld; niet op autorijden, maar op lopen. "Onhandig en per ongeluk", zegt een woordvoerder van de NS met een lach. Zelfstandig kon de vrouw de stalling niet meer uitkomen, en dus werden de afdeling Veiligheid & Service van de NS en de politie ingeschakeld. "Zij hebben haar weer netjes de stalling uitgeholpen. Die is daarbij ook niet beschadigd. Hoe de auto er aan toe is? Dat weet ik niet."
Hoewel rond de stalling meerdere verkeersborden staan die aangaven dat je met de auto niet welkom bent, begrijpt de NS-woordvoerder wel hoe het mis kon gaan. "Als je niet oplet, en dat is hier het geval, dan rijd je als het ware zo die stalling in."

Niet de eerste keer

Stallingsmedewerkers hadden volgens haar wel door dat het misging, maar konden niet op tijd ingrijpen. "Zij gingen er wel achteraan, maar als een auto 15 kilometer per uur rijdt, duurt het wel even voordat je die hebt bijgehaald." Toen ze de auto inhaalden, stond die volgens haar al vast.
Het is overigens niet de eerste keer dat een auto de stalling inrijdt. "Een aantal jaar geleden, ik weet niet precies wanneer, reed een Duitse toerist dezelfde stalling in met zijn auto." Of de navigatie toen ook een rol speelde, weet de woordvoerder niet. "Of die hem ook op lopen had staan? Geen flauw idee."