Overvechters roepen raadsleden op de woningbouwplannen voor de Ivoordreef in Utrecht af te wijzen

Het bouwterrein aan de Ivoordreef
Het bouwterrein aan de Ivoordreef © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - De woningbouwplannen aan de Ivoordreef in de Utrechtse wijk Overvecht stuiten op veel verzet. Bewoners maken zich boos over de kap van de bomen en vrezen dat de woningen die er gebouwd worden niet geschikt zijn voor woningzoekenden in de wijk zelf. Tijdens een raadsinformatieavond roepen ze gemeenteraadsleden op niet met de plannen in te stemmen.
Op de Ivoordreef komt een nieuwe wijk met gevarieerde woningbouw. Zo worden er 159 sociale huurwoningen gebouwd, 74 middenhuur en 74 koopwoningen. Eerst stond er een flat met 179 sociale huurwoningen, maar die is dit jaar gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw. De gemeenteraad moet nu een besluit nemen over het bestemmingsplan, zodat de wijk gerealiseerd kan worden.
Buurtbewoners hebben onlangs nog geprotesteerd tegen de kap van 67 bomen. Dat zou nodig zijn om de nieuwe woningen te kunnen bouwen, maar daarmee komen de sociale huurwoningen dicht tegen de Einsteindreef aan te staan en verdwijnt de buffer met bomen tussen de drukke weg en de woningen. Onbegrijpelijk vindt een bewoner. "Deze mix van goedkope en dure woningen is gênant. De sociale huurwoningen worden nu als geluidsbuffer gebruikt voor de rijkere mensen die in de koopwoningen komen wonen."

Betaalbare woningen

Volgens een woordvoerder van het wijkplatform voldoet de bouw ook niet aan de behoefte in de wijk. "Er is juist behoefte aan betaalbare koopappartementen voor senioren en hoog opgeleide jongeren die graag in de wijk willen blijven wonen." De koopwoningen die aan de Ivoordreef worden gebouwd gaan zo'n 550.000 euro kosten.
Raadsleden wilden graag weten of de 67 bomen alsnog gespaard kunnen worden door de plannen aan te passen, maar het antwoord daarop is 'nee'. Een woordvoerder van woningcorporatie Bo-Ex en een ambtenaar van de gemeente geven aan dat er dan minder koopwoningen gebouwd kunnen worden en dat het plan daarmee financieel niet meer haalbaar is. "Nu al is er een tekort op het plan en dan wordt dat tekort alleen maar groter." Ook waarschuwen beide ervoor dat het zeker weer drie jaar duurt als ze een nieuw bouwplan moeten gaan bedenken om de bomen te sparen.
Volgende week donderdag buigen de gemeenteraadsleden zich over het bestemmingsplan tijden een commissievergadering. Ook bewoners zullen daar weer van zich laten horen.