Podcast Stadhuisplein: Volgens oud-wethouder is invoering betaald parkeren in hele stad in strijd met gemeentewet

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - In de podcast Stadhuisplein Utrecht praten de panelleden deze week over het omstreden plan om betaald parkeren in te voeren in de hele gemeente Utrecht. Volgens oud-VVD fractievoorzitter Dimitri Gilissen is het een absurd plan. Oud-wethouder Yet van den Bergh denkt dat inwoners van de stad met succes bezwaar kunnen maken tegen de invoering.
In het panel van de podcast zit ook Tom Staal, politiek verslaggever voor onder andere GeenStijl. Hij gaat het verst in zijn kritiek. Volgens Staal snijdt 'dit ultra linkse college' zichzelf in de vingers. "Je treft nu juist de wijken zoals Overvecht, waar mensen een oud-dieseltje hebben, simpelweg omdat ze naar hun werk moeten. Mensen hier in Overvecht naai je hier zo hard mee, die hebben geen geld voor een nieuwe elektrische auto."
Gilissen, die inmiddels op de kieslijst voor Provinciale Staten van de VVD staat, is ook verbaasd over de plannen: "Het is een absurd idee. Betaald parkeren is geen doel op zich. Het is een middel om parkeerdrukte te kunnen reguleren." Volgens oud-verkeerswethouder Yet van den Bergh is het invoeren van parkeerbelasting vooral bedoeld om dure wensen van GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk te financieren.

Gemeentewet

Bovendien vraagt Van den Bergh zich af of de plannen wel kunnen. In haar tijd als wethouder, bleken soortgelijke plannen onhaalbaar. "Toen ik wethouder was heb ik laten bekijken of we betaald parkeren kunnen invoeren in de hele stad, niet om geld op te halen, maar vooral vanwege de vele forensen." Parkeerbelasting is geregeld in de gemeentewet. En die was – in iedere geval toen Van den Bergh wethouder was – duidelijk: "In de memorie van toelichting op de gemeentewet staat met zoveel woorden dat je het instrument alleen mag gebruiken om een problemen aan te pakken."
De panelleden van de podcast praten verder over de begroting voor komend jaar. Volgens Dimitri Gilissen wordt die begroting sluitend gemaakt met bedragen die er nog niet zijn en besluiten die nog niet genomen zijn, en dat noemt hij de wereld op zijn kop.
Tenslotte praat het panel over burgemeester Sharon Dijksma die de wereld overvliegt in haar pogingen om namens de grote steden in de wereld het klimaat te redden.