Lintje voor 25-jarig schrijversjubileum Arthur Japin

© RTV Utrecht
Utrecht - In TivoliVredenburg is schrijver Arthur Japin verrast door burgemeester Sharon Dijksma met een koninklijke onderscheiding voor zijn 25-jarig schrijversjubileum. "Door zijn veelzijdige oeuvre wordt de heer Japin gezien als een exceptioneel auteur en ambassadeur van de Nederlandse literatuur." Japin is benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.
Japin krijgt de onderscheiding omdat hij wordt gezien als "een exceptioneel auteur en ambassadeur van de Nederlandse literatuur", die "in zijn werk aandacht vraagt voor maatschappelijke vraagstukken."
Het jubileum wordt gevierd in TivoliVredenburg met verschillende bijdragen: artiesten als Karin Bloemen en pianist Daria den Bercken treden op.
De schrijver deed vanmiddag alvast een soundcheck voor het jubileum en was al wat achterdochtig. "Er werd mij gevraagd om vast het jasje aan te doen wat ik vanavond aan doe. Dat vond ik al wat gek, maar dit had ik niet verwacht! Heel bijzonder. En dan gaf de burgemeester ook nog een prachtige toespraak." Japin was zo overdonderd dat hij maar de helft hoorde. "Maar het was heel lief en mooi."
De afgelopen 25 jaar zijn voorbij gevlogen, zegt de 66-jarige Japin. "Ik ben heel laat begonnen en heb dat wel ingehaald, er is veel verschenen. Het is allemaal vanuit een soort passie gebeurd, niet omdat het moest. Maar het had best wat rustiger aan gekund." Toch staan er voor volgend jaar weer twee boeken en een film op de planning.
Japin is onder andere bekend van zijn boeken 'De zwarte met het witte hart', 'Een schitterend gebrek' en 'De overgave'. Een groot deel van zijn oeuvre kwam in de bestseller 60 lijst terecht en hij ontving verschillende prijzen voor zijn werk. In totaal verkocht hij 2,5 miljoen boeken. Vorig jaar won hij 'de mooiste liefdeszin van Nederland' met de zin "Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was" uit zijn boek 'Een schitterend gebrek'.