Vluchtelingenboot voor de deur? Eigenaar wooncomplex stapt naar de rechter

De opvangboot aan de Keulsekade.
De opvangboot aan de Keulsekade. © RTV Utrecht
Utrecht - Aan de Utrechtse Keulsekade komt een tweede boot waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Maar niet als het aan de eigenaar van het nieuwe wooncomplex Zuidkant ligt, hij spant namelijk een kort geding aan.
Volgens Richard de Laat, advocaat van eigenaar The Switch B.V., is er een fout gemaakt in een wijkbericht en zou de boot honderd meter verderop aanmeren. En niet pal voor het complex waar nu de kade gereed wordt gemaakt.
"De eigenaar van The Switch is niet tegen de opvang van Oekraïense vluchtelingen en ook niet tegen opvang in de buurt", legt De Laat uit. "Maar er is door de gemeente een andere locatie aangegeven. Nu komt de boot pal voor The Switch, terwijl 'ie honderd meter zou moeten opschuiven. Dan is het voor de huurders opgelost", zegt hij.

Niet verhuurbaar

"Het gebouw heeft een glazen gevel met uitkijk op het Merwedekanaal. Dus als er straks een boot op twintig meter afstand aanmeert, heb je honderdvijftig mensen die je huis in kijken." Het wooncomplex is in het najaar opgeleverd en ongeveer de helft van de woningen is nog niet verhuurd.
De Laat stelt dat het gebouw door een eventuele boot voor de deur niet goed verhuurbaar is. "De schade kan in de duizenden euro's lopen, zo niet in de tonnen", zegt hij.

Hard nodig

De gemeente Utrecht geeft aan dat de komst van een tweede opvangschip hard nodig is. "De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij en alle gemeenten, waaronder Utrecht, zijn hard aan het werk om Oekraïners te kunnen blijven opvangen", laat een woordvoerder weten.
"We zijn ons ervan bewust dat de komst van het tweede opvangschip eventueel impact heeft voor sommige bewoners in het nabijgelegen appartementencomplex. We gaan met hen in gesprek om te bekijken hoe we de gevolgen zo beperkt mogelijk kunnen houden."
De rechter zal zich woensdag, tijdens het kort geding, niet buigen over de precieze locatie van de boot. The Switch daagt de gemeente Utrecht voor de rechter omdat er nog geen vergunningen zouden zijn voor het afmeren van de boot. "Op het moment dat er vergunningen worden verleend, kun je andere stappen nemen. Zoals het indienen van een bezwaar. Zolang er geen vergunningen zijn, kan dat niet", legt de Laat uit.