Verdachte van roofmoord Lunetten wil nieuwe verklaring afleggen: 'Het schuldgevoel vreet me op!'

© Koen Laureij
Utrecht - "Het schuldgevoel vreet me op! Ik ga met mijn advocaat heel goed overleggen over wat ik ga zeggen. Daar hebben de nabestaanden ook recht op." Dat zei een van de verdachten van de roofmoord op Utrechter Yuval Accos vandaag tijdens een tussenzitting in de zaak in de Utrechtse rechtbank.
Er zijn nog veel vragen over het gewelddadige drama dat zich in de nacht van 12 op 13 april afspeelde in de woning van het slachtoffer in een appartementencomplex in de Utrechtse wijk Lunetten. De kans is groot dat daar verandering in komt als de Utrechtse verdachte Pascal G. binnenkort bij de politie een nieuwe verklaring aflegt.
Volgens het Openbaar Ministerie is de 41-jarige G. samen met twee medeverdachten de woning van het slachtoffer aan de Karpaten binnengedrongen en hebben ze de 61-jarige kwetsbare man opzettelijk om het leven gebracht, nadat ze hem met gruwelijk geweld hadden afgeperst en beroofd.

Gekwalificeerde doodslag

De andere verdachten zijn Utrechter Bruno S. (52) en Amersfoorter Youness B. (29). Het OM presenteerde vandaag de definitieve tenlastelegging tegen de drie. Ze worden verdacht van gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat ze het slachtoffer met opzet hebben gedood om de afpersing en diefstal te verhullen.
Vervolgens hebben ze volgens de officier van justitie met de gestolen pinpas van het slachtoffer geld opgenomen en hebben zij diens creditcard gebruikt. Pascal G. zou een aantal dagen eerder al de portemonnee en pinpas van het slachtoffer hebben gestolen.
Het was heel zwaar in het Pieter Baan Centrum, maar het was ook fijn dat er naar mij werd gekeken en geluisterd.
Verdachte Pascal G.
Samen met Bruno S. zou G. later de brievenbus van het slachtoffer hebben opengebroken en diens nieuwe pas hebben gepikt. Ook worden ze verdacht van twee inbraken in het Griekse restaurant Aphrodite, waar een geldkistje en een fles wijn werden weggenomen. Youness B. wordt daar niet langer van verdacht.

Observatie maakte veel los

Pascal G. is de afgelopen maanden ter observatie opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum, waar een psychiater en psycholoog intensief onderzoek hebben gedaan naar zijn mogelijke psychische en verstandelijke problemen. Dat heeft kennelijk veel bij de Utrechter losgemaakt.
"Het was heel zwaar in het Pieter Baan Centrum, maar het was ook fijn dat er naar mij werd gekeken en geluisterd", verklaarde hij in de rechtbank. Hij wordt geplaagd door hevige schuldgevoelens en wil een nieuwe verklaring afleggen, omdat de nabestaanden daar ook recht op hebben. "Dat vind ik heel erg fijn", reageerde de partner van het slachtoffer, die recht achter de verdachte zat.

Aanvullend onderzoek

De verdachten lijken nog geen volledige openheid van zaken te hebben gegeven over wat zich in het appartement van Accos heeft afgespeeld. Als Pascal G. een nieuwe verklaring aflegt, is de kans groot dat ook de andere twee hun verhalen aanpassen of aanvullen. Hun advocaten lieten al blijken dat ze dan aanvullend onderzoek willen laten doen.
Verdachte Bruno S. was vandaag niet bij de zitting aanwezig. Hij wordt op dit moment geobserveerd in het PBC. Daar zal ook verdachte Youness B. worden opgenomen. Hij werkte niet mee aan gesprekken met een psycholoog en psychiater. Die zagen echter aanwijzingen voor een stoornis en verstandelijke problemen.

Ontkenning

Youness B. zei vandaag opnieuw dat hij niets met de dood van Yuval Accos te maken heeft en dat hij ook niet in diens woning is geweest. Zijn advocaat vroeg de rechtbank daarom om hem vrij te laten. Maar volgens de rechters zijn de verdenkingen en de bewijzen dusdanig belastend dat hij vast blijft zitten.
Volgens de officier van justitie is het onderzoek klaar. Maar door de observatie en nieuwe verklaringen van de verdachten kan de zaak tegen hen voorlopig nog niet worden afgehandeld. Op 14 februari is er weer een tussenzitting. Dan wordt mogelijk ook een datum voor de inhoudelijke behandeling gepland.