De Dom in je kerstboom: Maren maakt ballen van Dompuin

Utrecht - "Overal in mijn appartement ligt puin, drogen stukjes steen op kranten, zit ik tussen de ballen en overal ligt stof. Ik leef tussen de Dom door. Of hij leeft tussen mij door. Hij is in ieder geval alom aanwezig."
Aan die constatering van Maren Elema zijn twee dingen opmerkelijk. Eén is dat dit redelijk chaotisch klinkt voor iemand die naast kerstballenmaker óók professional organizer is. Het ander is dat dit niet in Utrecht maar in… Amsterdam is.

Brokken puin in bad

Voor de gelegenheid heeft Maren haar knusse appartementje in het centrum van de hoofdstad opgeruimd. Maar uit haar verhalen wordt wel duidelijk dat het de Dom is die hier de klok slaat. Sinds de zomer is haar woonhuis omgetoverd tot atelier: in de binnentuin slaat ze stukken Domsteen kapot, in de keuken geeft ze brokjes puin een bad en aan haar eettafel maakt ze uiteindelijk de ballen.
Ze werkt met stenen die bij de restauratie van de Utrechtse toren zijn gehakt. Makers konden zich vorig jaar melden met ideeën over wat er met dat puin moest gebeuren.

Japanse ballen

"Ik maak al jaren zelf kerstballen. Als ik ergens ben geweest, in een stad of land, of als ik ergens heb gewoond dan stop ik daar een stukje van in een kerstbal." Haar kerstboom hangt ondertussen elk jaar vol met aandenkens uit bijvoorbeeld Japan en Berlijn. "Nu ik de mogelijkheid had om met het Dompuin te werken, dacht ik: ik vind het heel leuk om dit te delen met anderen."
Zelf heeft ze nooit in Utrecht gewoond. "Maar ik ben er wel geboren en ben er vaak geweest. Ik vind het een hele mooie stad." En het werken met zulk historisch steen doet haar ook wel wat. "Je hebt echt een stukje geschiedenis in huis."
Ik ruim graag op en zit nu steeds in de troep. Dat is wel ironisch, ja.
Maren
Dat ze de Dom in huis heeft, kun je zeker stellen. Op de overloop staan dozen vol met stenen, bij de deur staan emmers vol brokjes en op tafel ligt een selectie aan kleuren.
Uit haar slaapkamer haalt Maren nog een stapel plastic kratten en doosjes tevoorschijn. "Nog meer puin", ligt ze toe.
En hier zie je duidelijk de professional organizer terug: elk doosje bevat een hoeveelheid stof, gruis of brokjes van één kleur. Onder andere: rood, grijs, zwart, wit en oranje. "Ik dacht altijd dat de Dom één kleur had, maar hij is net als de regenboog."
© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Op tafel ligt een selectie van de ballen, die onder meer bij de Utrechtse VVV te koop zijn. Ze maakt twee varianten en varieert ook nog met de kleuren. Een bal maken kost Maren ongeveer een halfuur. Tot nu toe heeft ze er ruim 600 gemaakt en ze gaat nog even door, zegt ze. Want het bedrijfje van waaruit ze de ballen nu verkoopt, Liever voor Altijd, wil ze graag uitbreiden.
Maar voorlopig doet ze alles nog vanuit huis. En dus zit ze in ieder geval de komende weken nog tussen de rommel. "Ja, dat is wel ironisch. Ik ruim graag op en zit nu steeds in de troep", geeft de professional organizer lachend toe. Ach, het hoort er even bij. Want het maker zijn, bevalt haar. "De eerste keer dat het aan iemand werd verkocht die ik niet kende: dat was echt een bijzonder gevoel."
Benieuwd hoe de ballen eruitzien? Bekijk dan hier de video.