OM eist boete voor Extinction Rebellion na protest bij hoofdkantoor Rabobank

De activisten plakten in februari posters op het kantoor van Rabobank.
De activisten plakten in februari posters op het kantoor van Rabobank. © Twitter Extinction Rebellion Nederland
Utrecht - Het OM eist 425 euro boete voor zestien actievoerders van Extinction Rebellion. Ze zouden vernielingen hebben gepleegd tijdens een protest bij het hoofdkantoor van de Rabobank, aan de Croeselaan in Utrecht.
De actievoerders overhandigden een petitie aan een medewerker van Rabobank. Ze houden de bank verantwoordelijk voor in hun ogen verkeerde landbouwinvesteringen. Vervolgens hebben de demonstranten diezelfde petitie vastgeplakt op de ramen van het kantoor. Dat laatste ziet het OM als vernieling.

Ramen en draaideuren beschadigd

"Omdat de ramen niet meer gebruikt konden worden waarvoor ze bedoeld zijn", zei de officier van justitie vanochtend in de Utrechtse rechtbank. "Namelijk erdoorheen kijken." Naast de ramen raakten ook twee glazen draaideuren beschadigd. Volgens de aanklager werden de vernielingen 'in nauwe en bewuste samenwerking gepleegd'. Er was al een gesprek geweest met een Rabobank-medewerker, toch besloten de actievoerders terug te komen en de ramen te voorzien van lijm en posters.

'Legale en vreedzame demonstratie'

De actievoerders zelf zijn zich van geen kwaad bewust. Ze spreken van 'een volkomen legale en vreedzame' demonstratie. "Tegen het landbouwbeleid van de Rabobank dat desastreuze gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit heeft."
Het proces leidde vanochtend tot veel drukte bij de rechtbank. Op het Vrouwe Justitiaplein verzamelden naast de verdachten ook sympathisanten van Extinction Rebellion.
In totaal stonden zeventien actievoerders terecht, tegen één van hen is vrijspraak geëist wegens te weinig bewijs. De verdachten komen uit alle hoeken van het land, vooral uit Nijmegen en Haarlem. De jongste is 24, de oudste 69. Sommigen maakten gebruik van hun spreekrecht. Zo zei een vrouw dat het "absurd is dat zij en mede-actievoerders voor de rechter zitten terwijl vervuilende bedrijven gewoon hun gang mogen gaan".
Ook klaagden de actievoerders van Extinction Rebellion dat ze na het protest een nacht in de cel moesten doorbrengen. Ze zouden daar te weinig eten hebben gekregen en sommigen hadden medicijnen nodig die niet beschikbaar waren.
Volgens de advocaat van de actievoerders is het belachelijk dat ze voor de rechter staan. "Boeren en actievoerders voor behoud van Zwarte Piet worden niet zo hard aangepakt. Onze cliënten voelden zich behandeld als zware criminelen terwijl ze zich in werkelijkheid inspanden voor de goede zaak."
Het OM is het daar dus niet mee eens. "Deze actie slaat de plank volledig mis en was volstrekt onnodig", zegt de officier van justitie. "Ze hadden eerder al geprotesteerd en komen dan toch nog terug. Vrijheid van meningsuiting houdt op waar het strafrecht begint."
Het is nu aan de rechter om te bepalen welke straf de zestien actievoerders krijgen. De uitspraak is over twee weken.