Utrecht herdenkt vanavond aanslag Colorado Springs: 'Aandacht voor lhbti-gemeenschap blijft nodig'

© ANP
Utrecht - "Dat mensen blijkbaar nog zo vol haat zitten tegen een gemeenschap, om dit soort dingen te doen", verzucht Simon Timmerman. Hij kan nog altijd amper geloven dat afgelopen weekend in een nachtclub in het Amerikaanse Colorado Springs vijf mensen zijn doodgeschoten bij een vermoedelijk haatmisdrijf in een lhbti-club. Uit solidariteit met de slachtoffers organiseert Timmerman vanavond een herdenking op het Utrechtse Domplein.

Afgelopen zaterdag schoot de 22-jarige Anderson Lee Aldrich in nachtclub Q in Colorado Springs vijf mensen dood. Meerdere anderen raakten gewond. De politie in Amerika gaat uit van een haatmisdrijf tegen de lhbti-gemeenschap. De schietpartij vond plaats rondom Transgender Day.

Van 19.30 tot 20.15 uur vanavond is iedereen die een kaarsje wil branden of bloemen wil neerleggen ter nagedachtenis aan de slachtoffers welkom bij het Homomonument op het Domplein.
Die plek is niet voor niets uitgekozen: in de jaren 1730 en 1731 werden er in Utrecht op grote schaal homoseksuelen vervolgd, vaak met de doodstraf tot gevolg. Sinds 1999 ligt er op het Domplein een gedenksteen met de verklaring dat mannen en vrouwen zonder angst voor vervolging mogen kiezen voor vrijheid.
© Wikipedia
Volgens Simon Timmerman, oprichter van stichting Monument 1730, is dat nog lang niet altijd het geval. "We voelen ons heel erg verbonden met de gemeenschap. Het is nu in Amerika, maar we herkennen de negatieve en vervelende reacties, ook hier. Mensen maken zich daar zorgen over."
Want hoewel Amerika ver weg lijkt, heeft Timmerman de indruk dat de samenleving ook in Europa verhardt. "Niet lang geleden was er nog een aanslag in Noorwegen, bij de Oslo Pride."

'Minderheidsgroepen als eerste de dupe'

Volgens Timmerman komt door bijvoorbeeld corona de samenleving verder onder druk te staan. "Minderheidsgroepen zijn daar als eerste de dupe van. Conservatieve anti-geluiden, die begonnen bij president Trump, vinden hun weg naar Europa. Dat zie je in Polen en Hongarije, maar ook in ons parlement zitten politici die deze standpunten hebben. Ik denk dat we daar zeer waakzaam voor moeten zijn."
Voor hem is een gebeurtenis als deze weer een signaal dat aandacht voor de lhbti-gemeenschap nog altijd belangrijk is. "Vaak zeggen mensen: het gaat toch prima met de gemeenschap, is dit nog wel nodig? Maar dan zie je nu dat mensen in een gayclub letterlijk zijn overvallen op een plek waar ze zich veilig achtten om samen te komen. Ze hebben dat met de dood moeten bekopen. Dus ja, die aandacht is nog nodig."