UUUUU!! is geen boe-geroep, legt TivoliVredenburg uit aan verwarde artiesten: 'Niet verbieden, maar omarmen'

© TivoliVredenburg
Utrecht - “What are you booing about? I love your city!”, vroeg zanger Frank Carter onlangs aan het publiek in TivoliVredenburg. Hij was in verwarring over het UUUUU!-geroep in de zaal.
De trotse uitroep van Utrechters is afkomstig uit het voetbalstadion, maar heeft zijn intrede gedaan in de concertzalen. Met als gevolg dat artiesten het aanhoren als boe-geroep. Daarop heeft TivoliVredenburg een oplossing gevonden: een poster legt de artiesten achter de schermen uit dat ze niet worden uitgejouwd. Utrechters zijn trots op hun stad en zijn blij je hier bent, is de boodschap.
Zanger Carter van Frank Carter & The Rattlesnakes staat trouwens niet alleen. Van Merol tot Eefje de Visser en van Sports Team tot Nations of Language, stuk voor stuk zijn ze in TivoliVredenburg even van hun stuk gebracht door het UUUUU!-geroep van Utrechters. En het is nog veel meer artiesten overkomen.
"Het begon een jaar of zes geleden, maar na corona is het flink toegenomen. Er waren weer concerten en veel bezoekers waren erg uitgelaten", vertelt een woordvoerder van TivoliVredenburg.
Het UUUUU!-geroep begint meestal als de artiesten het woord Utrecht laten vallen. Veel muzikanten denken even dat ze te maken hebben met ontevreden publiek, maar tegelijkertijd zien ze dat iedereen blij is. Verwarrend natuurlijk.
Hoort het ge-UUUUU! wel thuis in een concertzaal? Sommigen vinden van niet. "Hoe maak je een concertzaal kapot!", valt te lezen op Twitter. En: "Onbeschoft gedrag is de default in Nederland."
TivoliVredenburg kent de discussie. "We willen en kunnen dit niet verbieden. Je kan het beter omarmen en uitleggen." Dat gebeurt dus met de uitlegposter. En inmiddels is de letter 'U' bij de garderobe ook aangepast. Een ludieke actie van een medewerker.
© @jdvdwd