UU blijft beste brede universiteit van Nederland

© Pixabay
Utrecht - De Universiteit Utrecht (UU) komt wederom als beste uit de test als beste brede universiteit. Volgens de keuzegids universiteiten 2023 zijn vooral studenten bestuurs-en organisatiewetenschap en studenten van verschillende talenstudies erg tevreden. Utrecht wordt op de voet gevolgd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.
De keuzegids stelt dat het voor studenten lastig kan zijn om de juiste studie te kiezen in een tijd van meervoudige crises. Aankomende studiekiezers hebben onder meer te maken met de inflatie en het oplopende tekort aan studentenwoningen. Daarentegen kan de herinvoering van de basisbeurs wellicht voor de broodnodige verlichting zorgen.

Baankansen

De gids wordt elk jaar gemaakt op basis van de prestaties van de universiteiten, zoals hoeveel studenten er afstuderen, maar ook op basis van wat studenten van de opleiding vinden. Naast de beoordeling van de verschillende universitaire bachelors wordt in de gids ook uitleg gegeven over de inhoud van de studies, de baankansen en het gemiddelde startsalaris.
Zo zijn de baankansen over het algemeen groter bij een exacte, economische of technische studie dan bij een kunst- of cultuuropleiding. Maar die regel is niet in beton gegoten. Met een studie Duitse taal en cultuur kom je redelijk snel aan een baan, maar de baangarantie met een studie biologie is juist weer kleiner.
Studenten die er zeker van willen zijn dat zij er later warmpjes bijzitten kunnen het best tandheelkunde studeren. Met een baangarantie van 100% kunnen zij sowieso ergens werken. En met een startsalaris van 6000 euro hebben zij ook voldoende geld om de toekomstige energierekening te betalen.