Een helm bij het schaatsen overdreven? Deze Utrechtse club maakt hem verplicht

Utrecht - De winter is in aantocht en het schaatsseizoen is geopend. De Utrechtse studentenschaatsclub Softijs komt met een opvallende maatregel: de vereniging voert een helmplicht in. Overdreven of broodnodig?
Softijs heeft zo'n tweehonderd leden. Zij trainen op de Vechtsebanen in Utrecht en hebben overal in het land wedstrijden. Dat de helmplicht wordt ingevoerd, is niet zomaar. "Deze sport brengt risico's met zich mee en een val kan fataal zijn. We hebben dit jaar drie ongelukken meegemaakt", vertelt Anke de Groot van de studentenvereniging.
Afgelopen maand nog liep een lid van Softijs een zware hersenschudding op door een valpartij. Een andere schaatsster die onderuit ging, droeg juist wel een helm. Volgens de dokter had dit ongeluk anders fataal kunnen aflopen.

Onlangs besprak de Utrechtse studentenschaatsvereniging op een algemene ledenvergadering het plan om een helmplicht in te stellen. Het was best moeilijk om iedereen mee te krijgen, merkte De Groot. "Aan de andere kant konden we het - zeker met de recente valpartij als voorbeeld - goed beargumenteren."
De helmplicht bij Softijs gaat in januari in. Het is geen landelijke primeur, maar gemeengoed is het nog zeker niet in de schaatswereld. "Het zijn nu eigenlijk vooral de shorttrackers die het doen en niet de langebaanschaatsers. Wij vinden dit ook een mooi signaal naar andere schaatsclubs en -banen omtrent de veiligheid van het schaatsen."
De schaatsbond
Vanuit de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) is het dragen van een helm verplicht bij shorttrack, marathonschaatsen en bij massastarts, mede door een aantal ernstige ongelukken. Bij langebaanschaatsen is het nog altijd een discussiepunt, terwijl er snelheden van 60 kilometer per uur worden bereikt.
Schaatshelmen moeten voldoen aan een aantal regels. Een van de eisen is dat ze de vorm van het hoofd moet volgen. Er mag geen punt naar achteren aan zitten, zoals bij fietshelmen, en er mogen ook geen uitsteeksels aan zitten. De helmen voor schaatsers lijken een beetje op de exemplaren die wielrenners dragen. Het grote verschil is dat ze geen grote openingen hebben zodat schaatsijzers er niet doorheen kunnen.