Drempel omlaag voor Utrechtse voorschool: 'Per 1 januari gratis voor lage inkomens'

© ANP
Utrecht - De voorschool in Utrecht wordt gratis voor lage inkomens. Kinderen moeten wel een indicatie hebben en de ouders moeten U-pashouder zijn. De gemeente wil voorkomen dat deze kinderen door financiële problemen niet meer naar de peuteropvang kunnen.
De voorschool bereidt peuters voor op de basisschool. Het is bedoeld voor kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij het leren van de Nederlandse taal. Op de voorschool gaan ze gezamenlijk spelen en leren met behulp van taalspelletjes, voorlezen, tekenen, luisteren, zingen en bewegen.
Peuters met een indicatie voor de voorschool gaan daar 16 uur per week naartoe. Eerder betaalden ouders met een U-pas over 7 uur daarvan een inkomensafhankelijke bijdrage. Per 1 januari wordt de voorschool gratis voor deze kinderen.
Wethouder Eelco Eerenberg (Onderwijs): “Ik hecht veel waarde aan de ontwikkelkansen van jonge kinderen en ben supertrots dat we op deze manier bijdragen aan kansengelijkheid. Elk kind in Utrecht moet dezelfde kans krijgen om hun talent volledig te kunnen benutten, ongeacht de thuissituatie. Met investeren in hele jonge kinderen willen we dat ze de kans krijgen om de taal goed te leren, maar ook hun sociale vaardigheden verbeteren. Zo maken kinderen een goede start in groep één van de basisschool."

Kinderopvangtoeslag

Een klein aantal ouders met een U-pas ontvangt op dit moment kinderopvangtoeslag. Met de nieuwe maatregel vervalt door regels van het Rijk het recht hierop. De betreffende ouders moeten hun kinderopvangtoeslag stopzetten. De gemeente ondersteunt hen hier één op één bij in samenwerking met de voorschoolaanbieders en de Geldzaak, zodat deze ouders er niet op achteruit gaan.