Maagdelijk witte winkel onder geklad voor beter loon in kledingindustrie

Utrecht - Het ruikt nog naar verf in de spierwitte winkel tegenover de FEBO op Voor Clarenburg in Utrecht. De afgelopen twee dagen is aan een stuk doorgewerkt om álles wit te maken. De banken, stoelen, tafels, kledingrekken, zelfs de kamerplant: alles is geschilderd om de komende dagen weer volgekalkt te worden.
De nog hagelwitte winkel.
De nog hagelwitte winkel. © Solidaridad
In de aanloop naar Black Friday verzamelt hulporganisatie Solidaridad handtekeningen voor het burgerinitiatief 'Good Clothes Fair Pay'. Met die petitie wil Solidaridad zorgen dat arbeiders in de kledingindustrie op zijn minst een leefbaar loon verdienen. Op de muren, vloeren, meubilair en de kledingstukken van de winkel mogen bezoekers met een verfbus of stift een markering achterlaten bij wijze van handtekening. Die moeten officieel worden gemaakt via een website. In heel Europa moeten één miljoen mensen de petitie ondertekenen.
Dat moet gebeuren met Europese wetgeving, vindt directeur van Solidaridad Heske Verburg. Zo moeilijk is het allemaal niet: nieuwe Europese regels moeten winkeliers en kledingmerken verantwoordelijk maken voor leefbare lonen. De consument is dan verlost van de haast onmogelijk zoektocht naar een verantwoord jurkje, want álle jurkjes zijn dan verantwoord.
Want zoals het nu gaat, is hartstikke vervelend, zegt Verburg. "Je komt een winkel binnen maar je hebt geen idee welke kleding verantwoord is geproduceerd en welke niet." Met een beetje geluk heeft een shirt een labeltje om aan te geven dat er ecologisch is gewerkt, of met gerecycled materiaal. Over de arbeidsomstandigheden van de arbeiders is niks te vinden.
Heske Verburg aan de slag met de spuitbus.
Heske Verburg aan de slag met de spuitbus. © Solidaridad

Goedkoper dan een brood

Solidaridad berekende dat de inkoopprijs van een T-shirt het afgelopen jaar gedaald is naar 2,53 euro, 'lager dan de winkelprijs van brood'. Om een fatsoenlijke salaris te betalen wordt kleding niet ineens onbetaalbaar. Volgens Verburg hoeft kleding gemiddeld maar 1 procent duurder te worden voor een eerlijk loon. "Een deel van de kosten is maar de arbeid, de rest wordt bepaald door andere zaken zoals materiaalkosten."
In de Signastore hangen (nu nog) smetteloos witte shirts van Zeeman. De budget textielboer doet namelijk wel zijn best voor eerlijke lonen, zegt Verburg. Volgens haar toont het aan dat verantwoorde kleding niet per se duur hoeft te zijn. "Het is niet per definitie zo dat duurdere merken beter zijn. Er zit vaak veel marge bij het merk en de retailer."
Dat er nog werk aan de winkel is blijkt uit de etalages van winkelketens om de hoek bij de Signastore. Op de Steenweg, op Hoog Catharijne en op Vredenburg. Hoewel sommige winkelketens niet meer mee doen met de uit Amerika overgewaaide feestdag der consumptie hangen veel etalages al vol met kortingen van 50 procent en gratis mutsen bij aankoop van een Nederlands elftal shirt.
En weg zijn de witte wanden.
En weg zijn de witte wanden. © Adriaan Schuitemaker
"Ik word echt een beetje ongelukkig van Black Friday", vertelt Verburg. De race naar de bodem die veel kledingmerken voeren wordt meer en meer duidelijk zegt ze. Niet alleen de zwaksten in de productie keten zijn daar de dupe van, ook de kwaliteit van de kleding heeft te lijden. "Steeds goedkopere materialen. Dan krijg je van die T-shirts waar je na een paar keer wassen doorheen kan kijken. Die kan je dan weer weggooien en dat is ook niet duurzaam."
De Signastore is dinsdag officieel geopend door kunstenaar Janisdeman en is tot en met zondag te bezoeken.