1 jaar na Utrechts woonprotest: 'Je ziet weinig echt grootse verandering'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het is een jaar geleden dat ongeveer duizend mensen de Utrechtse straten opgingen om actie te voeren tegen de wooncrisis. Had dit woonprotest effect? En wat is er veranderd in een jaar tijd?
De demonstranten riepen de politiek vorig jaar op om iets te doen aan de wooncrisis. Verschillende organisaties hielden toespraken op het Jaarbeursplein in Utrecht, daarna volgde een mars door de stad. Andere steden hielden op andere dagen vergelijkbare acties.
Doenja, mede-organisator van het protest en lid van de Bond Precaire Woonvormen over de actie in 2021: "We protesteerden vorig jaar vanwege de dringende woningnood en gebrek aan beleid. Wat er toen aan de hand was, is er nog steeds aan de hand. Je ziet dat mensen het uit alle lagen van de samenleving het moeilijk vinden om een huis te vinden."
Het probleem is er nog steeds, maar hoe heeft de crisis zich het afgelopen jaar volgens haar ontwikkeld? "De wooncrisis heeft wel de aandacht getrokken. Er is een minister van Volkshuisvestiging geïnstalleerd en er zijn een heleboel mensen die meer aandacht geven aan de woningproblematiek. Ook zien we dat mensen zich zijn gaan organiseren rondom het probleem, dus dat is wel positief." Doenja maakt hier wel direct een kanttekening bij: "Veel dingen die zijn gebeurd zijn symbolisch. Je ziet weinig echt grootse verandering."

Nieuwe acties

De massale actie heeft niet veel effect gehad, concludeert Doenja. "We zijn dan ook aan het kijken wat voor andere soort, kleinere acties we kunnen voeren. We willen bijvoorbeeld de aandacht trekken voor de leegstand in Utrecht. Veel pandjesbazen laten hun panden gewoon leeg staan en de gemeente doet er weinig aan." De bond steunt krakers die dergelijke panden bezetten dan ook voor honderd procent. "We vinden het onrechtvaardig hoe de gemeente handhaaft op kraken. Het is echt een beetje idioot dat ze mensen uit die panden zetten in plaats van het echte probleem aan te pakken: leegstand."
Hoe het er precies uit gaan zien is dan nog niet duidelijk, maar één ding is duidelijk: "We gaan zeker weten actie voeren!"