Studenten van Casa Confetti in de kou; verwarming sinds donderdag kapot

© Maarten Hartman
Utrecht - In studentencomplex Casa Confetti op de Utrechtse Uithof zitten ze er momenteel allesbehalve warmpjes bij. De verwarming is al sinds vorige week donderdag kapot en dus houden de studenten in het kleurrijke pand zich warm met dekens, heel veel kleding en door hun kookplaten en ovens aan te zetten. "Het is nu echt ijskoud binnen", zegt bewoner Laura.
Eigenlijk is het probleem met de verwarming al wat langer aan de gang, zo legt Laura uit. "Sinds een paar weken doet die het nog maar half." Donderdag moest daar verandering in komen: er kwam iemand langs om het probleem op te lossen. Maar de reparatie haalde niets uit. Sterker nog, nadien begaf de verwarming het zelfs helemaal. "De eerste 24 uur zaten we ook zonder water, en pas zaterdagavond hadden we weer warm water."

Slechte communicatie

Die problemen met het water zijn inmiddels verholpen, maar voor de verwarming in het complex geldt dat niet. Bovendien was studentenhuisvester SSH dit weekend nagenoeg onbereikbaar voor de gedupeerde studenten. "Terwijl ze wisten dat wij het weekend in zouden gaan zonder verwarming. Dus ja, op die communicatie is in mijn ogen heel wat aan te merken", aldus Laura.
SSH zelf laat weten dat het dit weekend in de veronderstelling verkeerde dat het probleem was opgelost, aangezien de installateur er mee bezig was. "Helaas blijkt dat niet geval", laat het bedrijf weten in een mail aan de studenten. "We begrijpen dat deze situatie heel erg vervelend is. De installateur is momenteel aan het onderzoeken hoe groot het probleem is en kijkt naar een structurele oplossing."

Elektrische kachel, kookplaat en oven

Ondertussen voelt het voor Laura net alsof ze in een koelkast woont. Bij haar binnen is het inmiddels nog maar 13 graden. "Ik heb veel laagjes kleding aangetrokken en heb eigenlijk altijd een dekentje over me heen", vertelt ze hoe ze de kou te lijf gaat. "En een buurmeisje van me heeft een elektrische kachel, dus ook daar heb ik veel gezeten. Van andere bewoners heb ik gehoord dat ze de oven en hun kookplaten aanzetten om het warm te krijgen."
Volgens de studentenhuisvester zelf zijn de leidingen van de verwarming kapot. "Daardoor hebben sommige huurders op dit moment geen verwarming, terwijl anderen dat wel hebben", vertelt een woordvoerder van SSH. "Op dit moment brengen we in kaart om welke appartementen het precies gaat. zodat ze alle leidingen morgen kunnen ontstoppen." Daarna zou de verwarming het weer moeten doen.

Hogere energiekosten

Daar zijn Laura, en daarmee ook de andere bewoners, blij mee, maar al met al hebben ze alsnog minimaal vijf dagen in de kou gezeten. En dat terwijl de temperaturen net dit weekend voor het eerst dit jaar onder het vriespunt daalden. "Ik hoop ook vooral dat de problemen hiermee ook voor de lange termijn zijn opgelost."
Want volgens Laura werkt de verwarming al tijden niet naar behoren. Vanaf 1 januari moeten alle huurders in Casa Confetti bovendien 100 euro per maand extra gaan betalen voor hun energiekosten. "Begrijp me niet verkeerd, ik snap waar die verhoging vandaan komt", toont Laura begrip. "Maar ik vind het belachelijk dat we zo veel extra moeten gaan betalen voor iets dat het zo vaak niet doet."
Over een mogelijke compensatie voor de gedupeerden wil SSH nu nog niets zeggen. "We willen eerst achterhalen hoe het probleem ontstaan is en zorgen dat iedereen weer verwarming heeft. Daarna kijken we verder."