Vijfhonderd mensen bij herdenkingsdienst in Domkerk voor arbeiders Qatar: 'Onchristelijk? Het is onmenselijk'

Utrecht - Zo'n vijfhonderd mensen stonden vanmiddag in de Utrechtse Domkerk stil bij de omgekomen arbeiders in Qatar. Op de openingsdag van het wereldkampioenschap voetbal wilde de organisatie van deze herdenkingsdienst niet focussen op voetbal of de grote maatschappelijke discussies, maar op de overledenen en de mensen die hen liefhadden.
Harmen Niemeijer is directeur van Stichting Micha Nederland, een christelijke organisatie die opkomt voor gerechtigheid. Niemeijer wilde iets doen voor slachtoffers in Qatar toen hij zag dat een leeftijdsgenoot overleed tijdens werkzaamheden in de golfstaat. "Ik ben zelf 28, dat had iemand kunnen zijn waar ik een biertje mee dronk in mijn studententijd", zegt Niemeijer.
Volgens de Britse krant The Guardian zijn er 6.500 arbeiders omgekomen tijdens de bouw van de WK-stadions. De FIFA houdt nog altijd vol dat er drie doden zijn gevallen. Hoeveel het er ook zijn, Harmen wilde bij hen en de arbeidsomstandigheden stilstaan.
Bidden voor slachtoffers
Tijdens de dienst werden verhalen gedeeld over arbeiders. Zo werd verteld over Raman die zag hoe een glazen vloer op vijf Bengaalse arbeiders viel. Zij overleefden dit niet. Hij werd te laat betaald voor zijn werk of helemaal niet. Daardoor kon hij geen kant op. Op berichten van familie in zijn thuisland durfde hij niet meer te reageren. Hij schaamde zich.
Het zijn dit soort verhalen die mensen naar deze speciale dienst trekken. "We willen graag bidden voor de slachtoffers", zegt bezoeker Wilhelm. Voetballiefhebber Jens wil ook stilstaan bij de arbeiders. "Dit weekend ben ik nog in Breda geweest voor een wedstrijd voor PEC Zwolle. Ik volg voetbal echt op de voet. Maar ik kan ook slecht tegen onrecht en dat is een groot thema tijdens dit WK. Dus ik weet nog niet wat ik met deze situatie moet."
Een paar banken achter hem zit een vrouw die niets met de sport heeft en de twijfels van Jens niet voelt. "Of het onchristelijk is, dat maakt niet uit. Het is onmenselijk. Mensen mopperen op bankdirecteuren, politici en overbetaalde managers. En dan draaien ze zich om en applaudisseren voor… Ik zal niet zeggen hoe ik er écht over denk, maar ze noemen zichzelf voetballers."
Wel of niet kijken
Verschillende bezoekers twijfelen of ze naar het WK gaan kijken. Er klinkt vaker 'nee' dan 'ja', maar het is duidelijk iets waar mensen over nadenken. Organisator Niemeijer twijfelde hier lang over. "Ik had eerst voor mezelf besloten om het Nederlands elftal wel te kijken, maar nu heb ik toch besloten om niet te kijken. Voetbal is voor mij een feest maar zo kan ik het niet als feest beleven."