Als je even niet meer van het leven geniet, zing het van je af met een levenslied

© RTV Utrecht
Utrecht - "Ik lig op mijn kussen stil te dromen, Manuela, Ik verscheurde je foto." Sinds gisterenavond schallen levensliederen als deze weer door de binnenstad van Utrecht. De dertigste editie van het Smartlappenfestival is begonnen en dat betekent een weekend vol sentimentele liedjes over mislukte liefde, eenzaamheid en andere ellende. Voor de een is het genre een guilty pleasure, voor de ander houvast in moeilijke tijden.
"Ik denk dat het saamhorigheid is, dat mensen het fijn vinden om met z'n allee mee te zingen met de muziek." Dat is volgens Marco Terlou de reden dat mensen graag naar het smartlappenfestival komen. Terlou is een van de organisatoren en zag gisterenavond het feest van het levenslied losbasten in Utrechtse Cafe's. Terlou: "Het was bomvol. Ik zag om acht uur al rijen voor kroegen en zag die rijen zeker tot na middernacht staan."
Dit weekend vindt in Utrecht de dertigste editie van het Smartlappenfestival plaats

Dit weekend treden zo'n veertig artiesten op. Maarten Daam samen met de rest van 'Willie en de Billies' is een van de acts. Vrijwel alle nummers zijn in mineur: "Smartlappen is in de basis gewoon ellende. Het gaat over onechte kindertjes, het gaat over een kinderfietsje in de schuur met het poppenmandje nog aan het stuur. Manuel is natuurlijk een dramatisch verhaal over een ongeluk dat fataal afloopt. En dat staat iedereen dan vanavond vrolijk allemaal mee te zingen."
Maar de boodschap blijft hetzelfde, ook van de lollig bedoelde liedjes: maak van de snik een lach en vier het leven - ondanks alles - met elkaar.
"Dat blijft de kracht van het levenslied, ook al is dit festival wat carnavalesk", zegt organisator Terlou: "Het gaat altijd over een tragische gebeurtenis in die liederen. Daar putten mensen toch ook kracht uit."