Gesprongen waterleidingen en sinkholes in Soest, Eemnes én Baarn: 'Puur toeval!'

Utrecht - In Soest, Eemnes en Baarn zijn vannacht en vanochtend waterleidingen gesprongen. In de sinkhole die als gevolg daarvan in Baarn ontstond, belandde een fietser. Ook in Eemnes verscheen een dergelijk 'verdwijngat'; daar stapte een voetganger in. Beiden kwamen er zonder verwondingen vanaf. Het is niet bekend of er in Soest ook een sinkhole ontstond.
Volgens het Utrechtse waterbedrijf Vitens is er geen verband tussen de drie incidenten. Een woordvoerder verklaart de gesprongen leidingen als "vette pech" en "puur toeval". Hoe het dan toch kon gebeuren? "Geen idee. Het kan van alles zijn. Misschien betreft het hier oude buizen die de hoge waterdruk niet meer aankunnen en dan knappen."
Het kan voorkomen dat een leiding springt doordat elders werkzaamheden zijn, maar dat is volgens de woordvoerder nu niet aan de orde. "Het is zaterdag, we hebben geen bedrijvigheid gepland."
De sinkhole in Eemnes. Hoofdfoto is Baarn.
De sinkhole in Eemnes. Hoofdfoto is Baarn. © AS Media

Tot zijn nek

Dat er door gesprongen leidingen sinkholes ontstaan, is niet altijd het geval. "Dat ligt eraan hoe hard de druk aan de ondergrond is. Je schrikt je natuurlijk een hoedje als het wel gebeurt."
In Baarn ontstond het gat vanochtend rond 7.00 uur op de hoek van de Diepenbrocklaan en de Cornelis Dopperlaan. De vrouw van buurtbewoner Ben Manje (zichtbaar op de foto met hond Sjoerd) zag daar de fietser in 'verdwijnen'. "Hij zat er echt tot zijn nek in. De jongen was geschrokken, maar niet gewond. Hij is vrij snel uit het gat geklommen en naar huis gefietst voor een droog setje kleren."
Omdat het om een klein aantal huishouders gaat, schaalt het waterbedrijf niet op in personeel. Vitens zet wel op alle locaties monteurs in om de problemen op te lossen. Sommige huishoudens zitten tot die tijd zonder water.