Daklozenopvang zet zich schrap voor druk weekend: 'We willen met deze kou dat iedereen gezond blijft'

© RTV Utrecht
Utrecht - Simon de Jong van de Tussenvoorziening is vandaag heel erg druk, met bedden opmaken. Komend weekend verwacht hij veel gasten bij opvang de Stadsbrug in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. "We hebben hier plaats voor vijftig man. Vaak gaat het nieuws heel snel. Veel mensen zijn nu al van op de hoogte dat we vanavond open gaan."
De toenemende drukte bij de Tussenvoorziening wordt mede veroorzaakt door de koudweerregeling. Die wordt van kracht als de temperaturen onder 0 dalen. Er is dan voor alle daklozen een plekje. "Dan willen we dat iedereen die normaal gesproken buiten staat en niet in de opvang slaapt toegang geven zodat ze geen gezondheidsschade oplopen", vertelt Simon.
Daklozenopvang zet zich schrap voor druk weekend, koudweerregeling gaat weer in

Gezondheid

Peter uit Hongarije maakte jaren geleden ook gebruik van de winteropvang. "Hier sliep ik", wijst hij op een stapelbed in de grote slaapzaal. "Het zag er toen nog anders uit en het was hartstikke druk." Peter heeft inmiddels een eigen woning, maar hij weet als geen ander hoe het is om warm binnen te kunnen slapen als het buiten vriest. "Het is natuurlijk veel comfortabeler voor je lichaam als je niet op de koude grond hoeft te slapen. Ook voor je gezondheid, zodat je je lichaam niet kapotmaakt."
Simon heeft ondertussen al een aantal bedden opgemaakt. "Zo krijgen de gasten een warm welkom, in plaats van dat ze hun beddengoed in de handen gedrukt krijgen. Nu is hun bed al opgemaakt." Hij verwacht ook na het weekend meer gevulde bedden, want tijdens de hele winterperiode is er een grotere groep daklozen die onderdak krijgt. "De gemeente Utrecht is met een proef begonnen waarbij een kwetsbare groep daklozen uit de EU opgevangen worden tijdens de koudweerperiode, dus niet alleen als de gevoelstemperatuur onder 0 ligt."

Vrijwilligers gezocht

Vanwege het toenemend aantal gasten wordt er bij de Tussenvoorziening extra personeel ingevlogen. "Ook zijn er extra vrijwilligers die bijvoorbeeld kunnen koken." De Tussenvoorziening is altijd op zoek naar vrijwilligers. Mensen kunnen zich via de website van de opvang aanmelden.
Utrecht en andere grote steden zijn bezorgd over de toename van het aantal daklozen, zo lieten de Utrechtse wethouder Rachel Streefland en haar Amsterdamse collega Rutger Groot Wassink vorige maand weten. Ze willen dat het kabinet ingrijpt. Ook Simon denkt dat meer aandacht voor deze kwetsbare groep op z'n plaats is. "Het aantal daklozen neemt nog steeds toe en er slapen nog steeds mensen op straat dus het alleen maar goed als daar meer geld voor vrijkomt."