Volle zaal voor theatervoorstelling over eenzaamheid: 'Veel mensen zien eenzaamheid toch nog altijd als een beetje mislukt zijn'

Eenzaamheid op de planken
Eenzaamheid op de planken © Dave Menkehorst
Utrecht - Eén op de drie Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Misschien voel je het zelf, of misschien is het je collega, buurman, ouder of vriend. Ook de Utrechtse theatermaker Oscar Kocken herkent het. Samen met zijn collega Lucas de Waard maakte hij de voorstelling '1' over dit onderwerp.
Oscar en Lucas maakten een theatervoorstelling over eenzaamheid

Taboe

"Gek eigenlijk," steken de theatermakers van wal, "als één op de drie Nederlanders zich weleens eenzaam voelt, ben je dus nooit 'alleen' eenzaam." Dat het dan toch een taboe is, zit 'm vooral in het gevoel dat veel mensen erbij hebben. "Het gevoel dat als je eenzaam bent, je een beetje mislukt bent, of dan in elk geval sociaal gezien."
Eenzaamheid omdat je geen contact hebt met een ander is heel naar, maar eenzaamheid wanneer je geen contact meer hebt met jezelf is misschien wel de ergste vorm van eenzaamheid
Oscar Kocken, maker van de theatervoorstelling '1'

Leuk doen

Onzin natuurlijk, maar de theatermakers moesten om over hun eigen periodes van eenzaamheid een voorstelling te maken, wel diep gaan. "We moesten echt uit onze comfortzone gaan", zegt Kocken. "Ik kwam erachter dat ik heel lang de clown uit heb gehangen en daarmee mezelf heb verloochend. Omdat ik niet zeker wist of ik leuk was, ben ik maar leuk gaan dóen. Dan mis je het contact met jezelf."
Kocken en de Waard spelen hun voorstelling al even. De reacties na afloop zijn vaak emotioneel. "Soms hebben mensen nog een betraand gezicht, soms voelen mensen zich sterk en juist even gezien. Het mooiste was laatst een gezinnetje met een dochter van 15. De dochter was in tranen en de vader keek ons aan en zei in het weglopen: volgens mij gaan we een gesprek voeren."

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Theatervoorstelling '1' is op zondag 27 november te zien in Theater de Kom in Nieuwegein.