Gemeente Utrecht opent winteropvang voor dak- en thuislozen vanwege lage temperaturen

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht opent vanaf vanavond de winteropvang voor dak- en thuislozen. De gevoelstemperatuur daalt vannacht tot onder het vriespunt en volgens de gemeente is het niet verantwoord voor mensen om buiten te slapen. Ook is er dit weekend kans op sneeuw, zo liet RTV Utrecht-weervrouw Grieta Spannenburg weten.
Met de koudweerregeling wil de gemeente dak- en thuislozen beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het koude weer. In de opvang krijgen ze een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt. De regeling duurt tot maandagochtend 21 november en geldt naast Utrecht ook in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Zorgen

Utrecht en andere grote steden zijn bezorgd over de toename van het aantal daklozen, zo lieten de Utrechtse wethouder Rachel Streefland en haar Amsterdamse collega Rutger Groot Wassink vorige maand weten. Ze willen dat het kabinet ingrijpt.
Zo kan de gemeente lastig inschatten hoeveel bedden er nodig zijn bij de winteropvang. Vooral arbeidsmigranten, die in Nederland zijn voor werk, zijn volgens de gemeente een lastige groep om een vinger achter te krijgen. "Als hun werk opdroogt, blijven ze dan hier of gaan ze terug? Dat weet je pas als ze zich melden", zei een woordvoeder eerder.
Utrechtse dak- en thuislozen die recht hebben op nachtopvang kunnen terecht bij de Tussenvoorziening. Mensen die normaal geen recht hebben op opvang kunnen tijdens de koudweerregeling 's nachts terecht bij de Stadsbrug op Koningin Wilhelminalaan 6.