Vanuit dit verkeerscentrum loodst Rijkswaterstaat je door de spits: ‘Als je in de file wilt staan, moet je dat zelf weten’

Woordvoerder Diederik FLeuren samen met een verkeersleider in de toren
Woordvoerder Diederik FLeuren samen met een verkeersleider in de toren © RTV Utrecht/Robert-jan Booij
Utrecht - Maar liefst ruim 900 kilometer file stond er vanochtend in het land. De drukste van het jaar zelfs. Maar niet alleen op de weg was het druk: in het verkeerscentrum van Rijkswaterstaat in Utrecht was het voor de verkeersleiders flink aanpoten om weggebruikers op de hoogte te houden van alle verkeersinformatie. En van opgelucht ademhalen is nog geen sprake: ook vanavond wordt er een flinke spits verwacht.
Diederik Fleuren, woordvoerder van Rijkswaterstaat, legt uit dat in de verkeerststoren informatie van vijf regionale verkeerscentra binnenkomen. "Vervolgens kunnen we dan acteren op wat er aan de hand is." Dit gebeurt bijvoorbeeld door spitsstroken te openen en te sluiten, maar ook informatievoorziening speelt een belangrijke rol. Bijvoorbeeld op de grote, zwarte schermen die boven de snelweg te zien zijn, maar ook via online kanalen als Twitter.
Gisteren adviseerde de verkeersinformatiedienst mensen om vandaag thuis te werken als dat kan. Is dat niet overdreven? "Wij zeggen dit omdat wij verwachten dat het erg druk wordt, en dan is het verstandig om thuis te blijven als het kan", legt Fleuren uit. "En als je toch de weg op moet, reis dan buiten de spits. Anders kan het zijn dat je lang vast staat. De keuze moeten mensen zelf maken, wij adviseren alleen. Als je in de file wil staan moet je dat zelf weten."

Misschien is het je wel eens opgevallen dat er over verschillende lengtes van files wordt gesproken. De ANWB en Rijkswaterstaat houden deze files bij. Rijkswaterstaat kijkt alleen naar de snelwegen, de ANWB neemt ook andere wegen zoals provinciale wegen mee. Daardoor ligt de filelengte waar de ANWB over spreekt hoger. De ruim 900 kilometer van vanochtend is door de ANWB gemeld.

Volgens Fleuren zijn het momenteel sowieso de drukste maanden van het jaar. "Ook zijn de dagen korter en is het vandaag slecht weer. Allemaal ingrediënten voor meer files." Met veel auto's op de weg gaat het al snel mis. "Die spits zit gewoon vol. Als er dan een incident gebeurt gaat het al gelijk stokken. In het slechtste geval krijg je dan flinke file met enorme wachttijden."
Wat is als weggebruiker nu handig om te doen in de drukte? Fleuren: "Het is verstandig om met het verkeer mee te rijden en niet je eigen weg te kiezen. Dan moeten andere mensen bijvoorbeeld weer remmen en ontstaat er onrust."
Deze tip kan direct in praktijk worden gebracht: ook vanavond wordt er namelijk weer een zware avondspits verwacht.