Docu-serie over Utrechtse werven: 'Ontroerd van hoe mooi het gebied is'

© Camiel van den Boogaard
Utrecht - Camiel van den Boogaard woont al jaren in Utrecht, maar was tijdens het filmen van zijn documentaireserie over de Utrechtse werven verbaasd over de schoonheid van de gracht, de kades en de werfkelders. "Ik was bijna ontroerd van hoe mooi het is."
Vanaf morgen zendt RTV Utrecht de driedelige serie De werven van Utrecht, leven aan de grachten op televisie uit. De documentairemaker richtte zijn camera op de herstelwerkzaamheden van de kades en sprak bewoners en gebruikers van de werfkelders. "Maar ook mensen die kritiek hebben, bijvoorbeeld comités die zich verzameld hebben om sterker te staan tegen de gemeente."
Want over die 900 jaar oude werfkelders woedt een stevige strijd tussen eigenaren van de kelders en de gemeente, die weer de baas is over de kades, de gracht en de weg boven de kelders. De werfkelders moeten gerenoveerd worden, grote vraag: wie gaat dat allemaal betalen?
Veel kelders hebben schade. Sommige zijn er zo slecht aan toe dat ze op instorten staan. Camiel van den Boogaard: "De bewoner moet nu aantonen dat het niet de schuld van de bewoners is, zij hadden dat liever andersom gezien."
Dat die kelders kwetsbaar zijn is niet verwonderlijk. De kelders zijn honderden jaren uit en stammen uit een tijd dat auto- en vrachtverkeer niet bestond. "Het is niet gemaakt voor de moderne tijd. Dat is ook het probleem: het is vaak niet goed gefundeerd, de afwatering is ook niet goed. Het is een kwetsbaar systeem." Ook vrachtverkeer en auto's die over de kelders rijden kunnen voor schade zorgen.
In de documentaire valt ook te genieten van de ontroerend mooie werven. "Ze zijn wereldwijd echt uniek", zegt Camiel van den Boogaard. "Het mooiste vind ik dat je verschillende niveaus hebt. Je kunt over het water varen, je kunt over de werfkade lopen; dan kun je ook hele einden langs het water lopen, en je kan natuurlijk op de straat lopen. Dus je hebt drie niveaus en daar staan ook nog allemaal bomen op. Je kunt het op verschillende manieren en dat is een heel rijk beeld."