Liegende veelpleger uit Bilthoven moet de cel in voor woninginbraken Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een man uit Bilthoven die in het voorjaar heeft ingebroken in meerdere huizen in Utrecht, moet van de rechter ruim anderhalf jaar de cel in. De Bilthovenaar drong binnen bij drie woningen, en liep tegen de lamp toen de recherche dna-sporen van hem vond in de huizen. Ook lagen er een gestolen kluis en sieraden bij hem thuis. Ondanks die bewijzen hield P.K. vol dat hij onschuldig was.
Volgens de rechtbank is het duidelijk dat P.K. uit was op financiële winst en niet stilstond bij de schade die hij heeft aangericht bij de bewoners. De ontkenningen van P.K., bovenop een flink strafblad, kwamen ongeloofwaardig over, vond de rechtbank. Hij zei dat een vriend de inbraken had gepleegd en een deel van de buit bij hem thuis had gelegd. Hij wilde echter geen naam noemen uit angst dat die vriend zijn vrouw en kinderen wat aan zou doen. De rechtbank wees hem erop dat hij helemaal geen vrouw en kinderen had.
Het OM had een celstraf van twee jaar geëist, de gegeven straf is dus iets minder geworden. Mede omdat hij een deel al in voorarrest had uitgezeten. Hij moet ook een gedeelte van de schadevergoeding betalen, een bedrag van zo'n 1500 euro in totaal. Door het strafblad van P.K. spreekt de rechtbank van een 'zorgelijke ontwikkeling'. Op zijn strafblad, negentien pagina's dik, staan veel andere inbraken.
De advocaat van P.K. had in een vorige hoorzitting nog gevraagd om een onafhankelijk onderzoek om te kijken of de dna-sporen van P.K. nog op een andere wijze in de woningen terecht hadden kunnen komen. P.K. hield namelijk vol dat de vriend die de inbraken had gepleegd, zijn handschoenen zou hebben gebruikt. Omdat hij de naam van de vriend niet wilde noemen, heeft de rechtbank in de vorige hoorzitting geen gehoor gegeven aan de vraag van de advocaat.
In de rechtszaak ging het om drie inbraken die afgelopen april, juni en juli hebben plaatsgevonden. P.K. zou de woningen zijn ingeklommen en binnengedrongen terwijl de bewoners niet thuis waren. Binnen had hij een ravage aangericht en veel meegenomen als buit. Het ging niet volgens de bewoners van de huizen niet alleen om waardevolle spullen zoals sieraden, maar ook spullen waar zij vooral emotionele waarde aan hechten. Bovendien heeft P.K. zich ook schuldig gemaakt aan het illegaal bezitten van vuurwapens, door die uit een van de woningen te stelen. P.K. heeft behalve de inbraken ook een buurtbewoner bedreigd met de dood.