Festival Le Guess Who? trekt volle zalen met uitgebreide line-up

© Tim van Veen
Utrecht - De vijftiende editie van het muziekfestival Le Guess Who? zit erop. Ook dit jaar was het internationale evenement, dat verspreid over de stad Utrecht plaatsvindt, helemaal uitverkocht.
Bijna 18.000 bezoekers uit vijftig verschillende landen bezochten de afgelopen vier dagen locaties als TivoliVredenburg, De Helling, Janskerk en club BASIS. In de line-up stonden ook dit jaar weer veel nieuwe en relatief onbekende internationale artiesten.
De organisatie noemt het een overwinning dat het gelukt is om artiesten uit meer dan veertig verschillende landen naar de Domstad te krijgen. Volgens hen wordt dat steeds lastiger door stijgende kosten en problemen met het verkrijgen van visa. Dit jaar kon een Zuid-Afrikaanse jazzartiest doordoor bijvoorbeeld niet komen.

Honderd activiteiten gratis

Naast de programmering met onder andere optredens van flamenco-artiest Lole Montoya en hiphoptrio clipping, was er ook een gratis randprogramma.
Onder de noemer 'U?' werden meer dan honderd activiteiten georganiseerd in de verschillende Utrechtse wijken. De input kwam van Utrechters zelf en bestond uit onder andere muzikale optredens, buurtbrunches, silent disco en stadswandelingen. Die activiteiten waren gratis. Bedoeld voor iedereen die naast een ticket greep of "voor wie 50 euro betalen voor een kaartje niet is weggelegd".
De eerstvolgende editie staat alweer in de agenda: Le Guess Who? 2023 vindt plaats van 9 november tot en met 12 november.
In aanloop naar het festival dit jaar spraken we uitgebreid met de organisatie: